«Αυτό που έκανα ήταν άνανδρο»

«Αυτό που έκανα ήταν άνανδρο»

Ο παρασημοφορημένος Αμερικανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης από την οποία θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη φυλακή.

Ο βετεράνος Ρόμπερτ Μπέιλς, που έχει υπηρετήσει τέσσερις θητείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τους Αφγανούς χωρικούς εισβάλλοντας νύχτα στα σπίτια του στην επαρχία Κανταχάρ, τον Μάρτιο του 2012.

«Ένα συγγνώμη δεν αρκεί, όμως ζητάω συγγνώμη. Αυτό που έκανα ήταν μια άνανδρη πράξη», είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους στο στρατοδικείο της Πολιτείας Ουάσινγκτον.

Ο Μπέιλς κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο με τις αρχές και δήλωσε ένοχος τον για να γλιτώσει τη θανατική ποινή. Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από έξι στρατιωτικούς, θα αποφασίσει εάν θα φυλακιστεί ισοβίως ή αν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους μετά από 20 χρόνια.

Οι συνήγοροί του επιχείρησαν να αποδείξουν ότι ο στρατιώτης είχε καταρρεύσει ψυχολογικά κατά την τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν και ότι έπασχε ήδη από μετατραυματική διαταραχή και από εγκεφαλική βλάβη, προτού σταλεί στη χώρα αυτή.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας από την άλλη υποστηρίζει ότι ο Μπέιλς έδρασε μόνος και με προμελέτη. Οπλισμένος με ένα πιστόλι, έναν εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων και ένα τουφέκι, έφυγε δύο φορές από τη βάση του, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Μάλιστα όταν επέστρεψε την πρώτη φορά είπε σε έναν συνάδελφό του «Μόλις σκότωσα κάτι ανθρώπους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ