Οι ΗΠΑ δεν διακόπτουν τη βοήθεια προς την Αίγυπτο

Οι ΗΠΑ δεν διακόπτουν τη βοήθεια προς την Αίγυπτο

«Η βοήθειά μας και η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι υπό επανεξέταση, αλλά δεν έχει διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Η απόφαση για τη διακοπή της βοήθειας θα ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί, αφού θα ολοκληρωθεί η εξέταση της κατάστασης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν την Τρίτη μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, θα μπορούσε να επηρεάσει την αποστολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κάιρο, αλλά διέψευσαν τις αναφορές περί διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης.

Η αιματηρή καταστολή από το στρατό των διαδηλώσεων οπαδών του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι την περασμένη εβδομάδα, οι «ύποπτοι θάνατοι » των 37 ισλαμιστών κρατουμένων, καθώς επίσης η σύλληψη και κράτηση του πνευματικού καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί την Τρίτη, έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συγκάλεσε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ασφαλείας την Τρίτη για να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της Αιγύπτου και η πιθανή αναθεώρηση της αμερικανικής βοήθεια προς τη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν καμία “άμεση” απόφαση σχετικά με τη βοήθεια. Επίμαχο θέμα είναι το “μέλλον” του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια και τα περίπου 241 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση προς την Αίγυπτο, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες, έως ότου ο αυταρχικός ηγέτης Χόσνι Μουμπάρακ, ανατράπηκε το 2011 μετά από λαϊκή εξέγερση.

Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, διέψευσαν τις αναφορές που προήλθαν από το γραφείο αμερικανού γερουσιαστή, ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε να σταματήσει τη βοήθεια στους στρατιωτικούς της Αιγύπτου.

Αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κατέστησαν σαφές, ότι η περαιτέρω δράση της Ουάσιγκτον, εκτός της ακύρωσης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και της παράδοσης των τεσσάρων μαχητικών F-16, δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. 

«Η βοήθειά μας και η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι υπό επανεξέταση, αλλά δεν έχει διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Η απόφαση για τη διακοπή της βοήθειας θα ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί, αφού θα ολοκληρωθεί η εξέταση της κατάστασης» συμπλήρωσε

Ο Έρνεστ κατέστησε επίσης σαφές, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δυσαρεστηθεί από την κράτηση του πνευματικού καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί

«Αυτή είναι απλώς η τελευταία από μια σειρά ενεργειών της αιγυπτιακής κυβέρνησης που δεν αντανακλά τη δέσμευσή της, σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και στο σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έρνεστ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κρίνουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση με τις δράσεις και όχι με λόγια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Αυτές σε πρώτο στάδιο πρέπει να περιλαμβάνουν το σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και τουλάχιστον να σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια συνολική πολιτική διαδικασία », είπε.

Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο έχει γίνει ακανθώδες ζήτημα για το Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται υπό την πίεση ορισμένων γερουσιαστών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η απενεργοποίηση της ενίσχυσης προς την Αίγυπτο για να αντιμετωπιστεί η αιματοχυσία.

Ο Έλιοτ Άμπραμς αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι στα 3 Ιουλίου. «Φαίνεται σαν να φοβόμαστε μην προσβάλουμε τον αιγυπτιακό στρατό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμπραμς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ