Γερμανικός εμφύλιος για το ελληνικό «κούρεμα»

Γερμανικός εμφύλιος για το ελληνικό «κούρεμα»

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία με αφορμή το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λίγο προτού μπει στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας. Πολιτικοί, οικονομικοί αναλυτές, δημοσιολογούντες διασταυρώνουν τα ξίφη τους με άρθρα, δηλώσεις, παρεμβάσεις υπέρ και κατά ενός νέου «κουρέματος» του χρέους.

Bild: “Βέβαιο το νέο κούρεμα”

Η είδηση για την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Τρίτη ήρθε «κουτί» στην Α. Μέρκελ, δεδομένου ότι συνέπεσε με την έναρξη του προεκλογικού της αγώνα. Μία ημέρα αργότερα η Καγκελάριος έκανε την είδηση «σημαία». Υποστήριξε ότι η ύφεση αποτελεί πλήρη δικαίωση της πολιτικής της. «Είδαμε τι παθαίνουν εκείνοι στην Ευρώπη που δημιουργούν μεγάλα χρέη» είπε η Α. Μέρκελ και πρόσθεσε «ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται».

Αποκλείει και ο Σόιμπλε νέο «κούρεμα»

Όλα δείχνουν ότι θέματα, όπως η απομείωσε του ελληνικού χρέους, θα αναταράσσουν συνεχώς την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπαθεί για ψηφοθηρικούς λόγους, να αποφύγει τώρα κάθε συζήτηση γι αυτό. Μόνο που δεν το καταφέρνει. Το «κούρεμα» κυριαρχεί στη γερμανική δημοσιότητα. Και αυτό αναγκάζει να παίρνει, αν και με μισή καρδιά, θέση σε αυτό, με μόνιμη επωδό ότι προς το παρόν δεν το «βλέπει». Χωρίς να αποκλείει όμως άλλες μορφές αναδιάρθρωσης.

Δεν βλέπει νέο κούρεμα η Μέρκελ

Στο στόχαστρο είναι μία λύση, η οποία θα ισοδυναμεί με κούρεμα, θα έχει όμως κομψότερη μορφή. Είτε με επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους κατά πολλές δεκαετίες, είτε με νέα ριζική μείωση των τόκων, είτε με την δημιουργία της κακής τράπεζας, στην οποία θα διοχετευτεί μεγάλο μέρος των δανεικών και τα οποία δεν πρόκειται φυσικά να ξαναδούν οι δημόσιοι επενδυτές.

Η στρατηγική του Βερολίνου δεν θα γίνει πιο σαφής ούτε μετά τις εκλογές

Μπορεί ως τις 22 Σεπτεμβρίου όλοι να περιμένουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών καθώς η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν από αυτές, εντούτοις οι οικονομολόγοι κορυφαίων διεθνών τραπεζών σκιαγραφούν ήδη το τοπίο της επόμενης ημέρας.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να λάβει ευαίσθητες αποφάσεις

-Την επανένταξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για ένα κούρεμα για τους επίσημους πιστωτές της χώρας, καθώς και τον ρόλο του ΔΝΤ στις διασώσεις στην ευρωζώνη.

-Την διευκόλυνση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ώστε να επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές.

-Την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και της τραπεζικής ένωσης.

Το ΔΝΤ πάλι πιέζει όλο και περισσότερο για ελάφρυνση του χρέους με κούρεμα στα δάνεια διάσωσης που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι. Η Κομισιόν από την άλλη πλευρά θέτει στο τραπέζι ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προβλέποντας πως η επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα θα εμφανίσει καθυστέρηση.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ