«Σε κίνδυνο οι σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ»

«Σε κίνδυνο οι σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ»

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «θέλουν να διατηρήσουν» τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τους με την Αίγυπτο, αλλά τα αιματηρά επεισόδια βίας στη χώρα αυτή «θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά στοιχεία» της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη, δήλωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

«Το υπουργείο Άμυνας θα διατηρήσει τη στρατιωτική σχέση με την Αίγυπτο, αλλά έκανα σαφές ότι το γεγονός πως η βία και τα ανεπαρκή μέτρα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά στοιχεία της πολυετούς συνεργασίας μας στο πεδίο της άμυνας», ανέφερε ο Χέιγκελ, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Πενταγώνου με τον ισχυρό άνδρα του νέου καθεστώτος στην Αίγυπτο, το στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε «τη βία» στην Αίγυπτο και ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον απέφυγε να ανακοινώσει τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, χώρα που θεωρείται σύμμαχος-κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, την 3η Ιουλίου, από το στρατό και τη σύλληψή του, η Ουάσινγκτον έχει καλέσει, σε πολλές περιπτώσεις, τις νέες αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία, να επιτρέπουν τις ειρηνικές συναθροίσεις πολιτών και να προωθήσουν μία δημοκρατική μετάβαση.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις, περιλαμβανομένων των επεισοδίων βίας τα οποία στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα, υποσκάπτουν τις αρχές αυτές», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον υπουργό [Άμπντελ Φάταχ] αλ Σίσι, διαβεβαίωσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συνεργαστούν με όλα τα μέρη» για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Χέιγκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο καταλήγει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας: Κάθε χρόνο, η Ουάσινγκτον χορηγεί 1,3 δισ. δολάρια στον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος διαθέτει αμερικανικό εξοπλισμό.

Από το 1979 και κατόπιν, η Αίγυπτος είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη βοήθεια –μετά το Ισραήλ– στην Περιφέρεια, η οποία συνολικά υπολογίζεται σε 68 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Ομπάμα είπε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδικάζουν σθεναρά» την αιματοχυσία και τα «βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας» στη χώρα αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πήγε να παίξει γκολφ, μετά τη δήλωσή του αυτή στο Μάρθας Βάινγιαρντ, όπου κάνει διακοπές, εξέφρασε δυσαρέσκεια και προς τις δύο πλευρές στην πολιτική κρίση της Αιγύπτου που κατηγορούν τις ΗΠΑ για την αναταραχή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει ότι δεν επιλέγει πλευρά, αλλά έχει αποφύγει ως σήμερα να χαρακτηρίζει πραξικόπημα την ανατροπή του Μόρσι – ωθώντας πολλούς να πιστέψουν ότι υποστηρίζει έμμεσα το στρατό και αποδέχεται την κίνηση του στρατού.

«Μας κατηγορούν οι υποστηρικτές του Μόρσι. Μας κατηγορεί η άλλη πλευρά ότι ενεργούμε ως εάν να είμαστε υποστηρικτές του Μόρσι. Αυτό το είδος προσέγγισης δεν κάνει τίποτε, για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους να επιτύχουν το μέλλον που τους αξίζει. Θέλουμε η Αίγυπτος να επιτύχει. Θέλουμε μία ειρηνική, δημοκρατική, ευημερούσα Αίγυπτο. Αυτό είναι το συμφέρον μας», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, οι Αιγύπτιοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά» που χρειάζεται, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ