Οι απέραντες πεδιάδες με το χασίς

Οι απέραντες πεδιάδες με το χασίς

Απέραντες φυτείες με χασίς στο Λαζαράτι, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βιντεοσκόπησε και κατέγραψε από τον αέρα με ελικόπτερο η ιταλική αστυνομία. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι για φέτος εκτιμάται πως θα παραχθούν πάνω από 1.000 τόνοι χασίς και μαριχουάνα και θα αποφέρουν σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ. Οι κάτοικοι του χωριού με τα καστρόσπιτα και τα πολυτελή τζιπ στον αλβανικό Νότο ζουν αποκλειστικά από την… καλλιέργεια χασίς για λογαριασμό της τοπικής μαφίας και έχουν μεγάλα ετήσια εισοδήματα, που υπολογίζονται από 50.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ανά οικογένεια.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τους Ιταλούς συναδέλφους του, ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας, Χίσνι Μπουργκάι, παραδέχτηκε ότι «οργιάζει» η διακίνηση ναρκωτικών και ότι «προβληματικές περιοχές για την καλλιέργεια χασισόδεντρων παραμένουν επίσης η Αυλώνα, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, το Δυρράχιο και η ύπαιθρος των Τιράνων».

Επιτελείς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ιταλικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) μετέβησαν για οκτώ εβδομάδες στο Λαζαράτι για την εναέρια παρακολούθηση της χασισοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ των δύο χωρών. Η βιντεοσκόπηση και η αεροφωτογράφηση έγιναν με τη βοήθεια ψηφιακών καμερών και αισθητήρων που έφεραν τα δύο ελικόπτερα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ