Ναυαγούν οι ελπίδες των ΗΠΑ

Ναυαγούν οι ελπίδες των ΗΠΑ  

Οι ελπίδες των ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών, αξίας 4 δισ. δολαρίων, με τη Βραζιλία φαίνεται να ναυαγούν μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεγαν στοιχεία από τα βραζιλιάνικα διαδικτυακά μέσα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους στη Μπραζίλια, αλλά το ζήτημα με την πώληση των αεροσκαφών δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα συζήτησης, δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας κυβερνητικός αξιωματούχος της Βραζιλίας.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για τα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν είναι δυνατό να γίνει μια τέτοια συμφωνία με μια χώρα που δεν εμπιστεύεσαι», είπε.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο Κέρι θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μπραζίλια, οι σχέσεις των οποίων έχουν κλονιστεί μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για κατασκοπεία από την πλευρά των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo» δημοσίευσε έγγραφα που είχε διαρρεύσει ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία αποκαλύφθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ, που στόχο είχε όχι μόνο τη Βραζιλία αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ