Μπέλφαστ-Τραυματίστηκαν 56 αστυνομικοί

Μπέλφαστ-Τραυματίστηκαν 56 αστυνομικοί

Πενήντα έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο κεντρικό Μπέλφαστ, στην πιο πρόσφατη κορύφωση της έντασης ανάμεσα στην προτεσταντική και την καθολική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως δήλωσαν οι αρχές.

Πολλοί από τους τραυματισμούς δεν ήταν σοβαροί, ωστόσο τέσσερις αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του οποίου η αστυνομία εξαπέλυσε πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών αφού δέχθηκε επίθεση με διάφορα αντικείμενα για δεύτερη στη σειρά νύχτα.

Το Μπέλφαστ παραμένει διαιρεμένο ανάμεσα σε φιλο-βρετανούς Προτεστάντες και Καθολικούς που γενικά τάσσονται υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία, παρά τη συμφωνία ειρήνης και διαμοιρασμού της εξουσίας που επιτεύχθηκε το 1998 και έθεσε τέρμα στα χειρότερα της περιόδου των ταραχών (“troubles”) στη βρετανική επαρχία.

Οι Προτεστάντες προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση μιας πορείας το βράδυ της Παρασκευής κατά μήκος του κύριου δρόμου, Ρόγιαλ Άβενιου, από τους εθνικιστές και όταν η αστυνομία κινήθηκε για να τους διαλύσει άρχισαν να πετούν τούβλα, μπουκάλια και πυροτεχνήματα.

Καμένα αυτοκίνητα και μπάζα ήταν το σκηνικό στο κέντρο της πόλης, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων. Η αστυνομία δήλωσε πως επτά άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Ήταν σκέτη κόλαση», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αστυνομικός Τζορτζ Χάμιλτον, επικεφαλής της επιχείρησης της αστυνομίας τη νύχτα.

«Όλων των ειδών όπλα και εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκαν κατά της αστυνομίας, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών. Άνθρωποι ξερίζωναν πλάκες πεζοδρομίου από την πιο πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στο Μπέλφαστ».

Η πορεία των Καθολικών για την επέτειο από την εισαγωγή της φυλάκισης χωρίς δίκη από τις βρετανικές αρχές το 1971, χρειάστηκε τελικά να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης όταν το πλήθος σε μια υπαίθρια φωτιά για την επέτειο, σε περιοχή του Μπέλφαστ όπου υπερτερούν οι Καθολικοί, άρχισε να πετά μπογιές, μπουκάλια και οικοδομικά υλικά εναντίον των αστυνομικών.

Πριν από 42 χρόνια, στρατιώτες εισέβαλαν σε περιοχές των Καθολικών και συνέλαβαν περισσότερους από 340 ανθρώπους, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προσπαθούσε να σταματήσει την αυξανόμενη βία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), η οποία είχε σκοπό την εξάλειψη της εξουσίας του Λονδίνου.

«Η βία της χθεσινής νύχτας και οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών είναι αναίσχυντες», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός της Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία Τερέζα Βίλιερς. «Η αναταραχή στους δρόμους είναι δυστυχώς ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω».

Συνολικά, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σεκταριστική σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, περιλαμβανομένων άνω των 1.000 μελών των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότεροι από 36.000 τραυματίστηκαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ