• Κέρι: ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα

  7:24 μμ, Παρασκευή 09 Αυγ 2013 7:24 μμ, Παρασκευή 09 Αυγ 2013

  Κέρι: ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να βρουν τρόπους για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως αυτό της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στην Ουάσινγκτον τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

  "Η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτείται ταυτοχρόνως από κοινά και μερικές φορές από αντικρουόμενα συμφέροντα", είπε ο Κέρι ανοίγοντας τις εργασίες της αποκαλούμενης συνόδου "2+2" καθώς σε αυτήν μετέχουν δύο υπουργοί από κάθε χώρα, των Εξωτερικών και Άμυνας. Παρόντες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, ήταν επίσης οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, Τσακ Χέιγκελ και Σεργκέι Λαβρόφ.

  Ο Κέρι παρομοίασε τη σχέση των δύο χωρών με το χόκεϊ όπου "όπως και στη διπλωματία, μερικές φορές υπάρχουν συγκρούσεις". Ζήτησε επίσης να συζητηθούν τόσο τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσο και εκείνα στα οποία διαφωνούν. "Δεν είναι μυστικό ότι ήρθαμε σε αντιπαράθεση για ορισμένα θέματα και προφανώς όχι μόνο για την υπόθεση του Σνόουντεν", του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον οποίο έδωσε προσωρινό άσυλο η Μόσχα. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η σύνοδος "2+2" θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε θέματα όπως είναι η αντιπυραυλική άμυνα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

  Ο Λαβρόφ απάντησε στον ίδιο τόνο, παραδεχόμενος ότι "φυσικά υπάρχουν διαφορές" μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες όμως, όπως είπε, μοιράζονται επίσης και την κοινή ευθύνη σε ορισμένα θέματα όπως είναι "η αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής".

  Οι συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξάγονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται ίσως στο χειρότερο επίπεδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στα μέσα της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχε τον Σεπτέμβριο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή τη χορήγηση ασύλου από τις ρωσικές αρχές στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο και μόνο η απόφαση να γίνουν οι συνομιλίες θεωρείται σημαντική.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα