Σίλβιο: Αβάσιμη η απόφαση

Σίλβιο: Αβάσιμη η απόφαση

Από μία κλωστή κρέμεται η ήδη εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να επικυρώσει την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη. Έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τον Ενρίκο Λέτα, με την στήριξη του Λαού της Ελευθερίας του «Καβαλιέρε» και πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι βυθισμένη στην αβεβαιότητα. 

Περισσότερες από 6 ώρες συνεδρίαζαν χθες τα μέλη του ιταλικού ανωτάτου ακυρωτικού δικαστήριου, πριν καταλήξουν στην επικύρωση της ετυμηγορίας της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης της φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα διέταξε την επανεξέταση από το Εφετείο της απόφασης για πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης αλλά εξαιτίας του νόμου αμνηστίας του 2006 τα τρία χρόνια έχουν παραγραφεί. Ο «Καβαλιέρε» είναι άνω των 70 ετών και όπως ορίζει ο ιταλικός νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για έναν χρόνο ή θα προσφέρει κοινωνική εργασία. Παρά τα πολυετή μπλεξίματα του με τη Δικαιοσύνη για αριθμό υποθέσεων είναι η πρώτη φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάζεται οριστικά και αμετάκλητα. 

«Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη»

Ο «Καβαλιέρε» σχολίασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την απόφαση την οποία έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. «Δεν είχα ποτέ μου τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη», τόνισε ο Μπερλουσκόνι. 

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας υπογράμμισε ότι «μια μερίδα της δικαιοσύνης έχει μετατραπεί σε άβουλο όργανο», ενώ πρόσθεσε ότι «πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να παρεμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία» και, από τότε «ξεκίνησε ο αδιάκοπος πόλεμος των δικαστικών [εναντίον του] με συνολικά, πενήντα δίκες» σε βάρος του.

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «πραγματικό δικαστικό διωγμό» που υφίσταται, ενώ δήλωσε «περήφανος για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε» οι οποίες «δεν απέλυσαν ποτέ ούτε έναν εργαζόμενο».

«Σε αντάλλαγμα σήμερα με κατηγορούν και με καταδικάζουν, με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο μεγιστάνας του Τύπου.

Ο ίδιος τέλος δεσμεύθηκε να επανιδρύσει άμεσα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, όπως ονομαζόταν η πρώτη του πολιτική δύναμη το 1994, μαζί με τους πιο άξιους νέους και επιχειρηματίες της Ιταλίας, ώστε «να αναμορφωθεί η χώρα , αρχίζοντας από την σημαντικότερη μεταρρύθμιση: αυτή της Δικαιοσύνης».

Ηρεμία ζήτησε ο Λέτα

Την επικράτηση ηρεμίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, καθώς η κυβέρνηση του στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Λαό της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

«Για το καλό της χώρας και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον φυσικό εσωτερικό διάλογο των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, ο σεβασμός στους θεσμούς και ένα ήρεμο κλίμα πρέπει να ωθήσουν τους πάντες να στηρίξουν το συμφέρον της χώρας έναντι ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων» είπε ο Ενρίκο έτα. 

Από την πλευρά του ο Νίτο Πάλμα, στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε βγαίνοντας από μια συνεδρίαση στελεχών του κόμματος ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας δεν θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση, παρά την έντονη πικρία για την έκβαση της υπόθεσης.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση Λέτα, η οποία σχηματίστηκε για να υπηρετήσει τη χώρα και θα συνεχίσει να την υπηρετεί, σε ό,τι μας αφορά. Περιμέναμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά είμαστε στην υπηρεσία της χώρας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση» είπε ο Νίτο Πάλμα.

Μέχρι στιγμής το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τον Λαό της Ελευθερίας να συνεχίσει την στήριξη στην κυβέρνηση αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες από στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι την συγκυβέρνηση με ένα κόμμα που έχει αρχηγό έναν πολιτικό με καταδίκη. 

Ναπολιτάνο: Σεβασμός στη βούληση της δικαιοσύνης

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Την ίδια στιγμή οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δικηγόροι Φράνκο Κόπι, Νικολό Γκεντίνι και Πιέρο Λόγκο, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσφύγουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της απόφασης που έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε βάρος του πελάτη τους για την υπόθεση φορολογικής απάτης του ομίλου Mediaset.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Μέντιασετ μας αφήνει άναυδους. Υπήρχαν ιδιαίτερα βάσιμα στοιχεία και αποδείξεις για να αποφασιστεί η πλήρης αθώωση του Μπερλουσκόνι», ανέφεραν οι τρεις δικηγόροι.

Οι Κόπι, Γκεντίνι και Λόγκο πρόσθεσαν ότι πρόκειται να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, και στα ευρωπαϊκά φόρα, ώστε «η άδικη αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί σύντομα». Πιθανόν οι συνήγοροι του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς αναφέρονται σε μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια». 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ