Το προφίλ του εχθρού του Πούτιν

Το προφίλ του εχθρού του Πούτιν

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Tweet αμέσως μετά την καταδίκη… Τόσο δεμένος με το διαδίκτυο είναι ο επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι. Και δεν του έχει βγει σε κακό, καθώς μέσα από τον «μαγικό» κόσμο του ίντερνετ έχει κατορθώσει να πάρει με το μέρος του χιλιάδες Ρώσους, σε μία μάχη που για πολλούς θεωρείται άνιση. Στη μάχη κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε την Πέμπτη σε φυλάκιση πέντε ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και δημοσίου χρήματος, σε μία δίκη που χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Μόλις 24 ώρες μετά, με μία αναπάντεχη απόφαση, οι εισαγγελείς ζήτησαν να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, μέχρι να εξεταστεί η έφεσή του, ενώ του επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις.

Ο Ναβάλνι ήταν υπό κράτηση για υπεξαίρεση 16 εκατ. ρουβλίων (περίπου 380.000 ευρώ) κατά την άμισθη απασχόλησή του σε δημόσια εταιρεία ξυλείας, το 2009. Χθες, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί χάρη στον Ναβάλνι: «Ένας κατάδικος θα πρέπει πρώτα να παραδεχτεί την ενοχή του», ήταν η απάντηση του Ντιμίτρι Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είναι ενήμερος για την υπόθεση του 37χρονου.

Ο 37χρονος ανέφερε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν «μαγειρεμένες» από το Κρεμλίνο, ενώ μιλώντας στο CNN πριν την καταδίκη του είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος, καθώς όλα ήταν προμελετημένα. Η πλήρης αντίθεσή του και ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και η θέληση του Ρώσου ηγέτη να «κλείσει» τον δρόμο στην υποψηφιότητά του για την δημαρχία της Μόσχας, δεν επέτρεψαν στον Ναβάλνι μια δίκαιη δίκη, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του.

Αφού άκουσε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου την Πέμπτη και θέλοντας να κρατήσει ψηλά το ηθικό των υποστηρικτών του, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Εντάξει. Μην σας λείψω πολύ παιδιά και το πιο σημαντικό, μην καθίσετε χωρίς να κάνετε τίποτα», αναφερόμενος στην προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση.

Αυτή η αντίδραση του 37χρονου και η χρήση που κάνει στο Twitter, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του πολιτικού προφίλ που «πλασάρει» ο Ναβάλνι, με το οποίο έχει κερδίσει «θαυμαστές», κυρίως νεαρούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιεί αιχμηρή και σκληρή γλώσσα, ενώ ειρωνεύεται το «κατεστημένο» που δηλώνει πίστη στον Πούτιν.

Αναλυτές στη Ρωσία αναφέρουν πως ο Ναβάλνι έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερη απειλή για αυτό το κατεστημένο, καθώς «χτυπά» στο αδύνατό σημείο του, την διαφθορά. Και τη στιγμή που όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον έχουν αποκλείσει, ο ίδιος έχει πολλαπλασιάσει τους υποστηρικτές του μέσα από το προσωπικό του μπλογκ και τον λογαριασμό του στο Twitter.

Ποιος είναι ο Ναβάλνι

Σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα του 2011, ένας ψηλός άνδρας με ξανθά μαλλιά ανέβηκε στο βήμα, στάθηκε κοντά στο μικρόφωνο και ξεκίνησε να μιλά μπροστά σε 80.000 κόσμο. Δεν επρόκειτο για συναυλία κάποιου πασίγνωστου συγκροτήματος, ούτε για ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήταν μία διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, την μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο άνδρας που ανέβηκε και μίλησε στους διαδηλωτές ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, δικηγόρος στο επάγγελμα, 37 ετών. Κι ενώ ήταν άγνωστος μέχρι τότε, πλέον έχει εξελιχθεί σε «μπροστάρη» ενός κινήματος το οποίο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δράση του ξεκινά το 2009, όταν και αρχίζει να προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, τα οποία παρακολουθούν τη δράση του κατά της διαφθοράς αλλά και κυρίως, κατά του σημερινού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τότε χρησιμοποιούσε το μπλογκ του, προκειμένου να οργανώνει διαδηλώσεις κατά της εξουσίας, ενώ παράλληλα έγραφε άρθρα σε διάφορα έντυπα μέσα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011 στο Reuters, χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα του Πούτιν ευάλωτο και διεφθαρμένο και σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία επανάσταση, τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ