• Αμερικανοί βουλευτές αντιδρούν στο PRISM

  11:29 μμ, Τετάρτη 17 Ιουλ 2013 11:29 μμ, Τετάρτη 17 Ιουλ 2013

  Αμερικανοί βουλευτές αντιδρούν στο PRISM

  Οι Αμερικανοί βουλευτές κατήγγειλαν σήμερα τις υπηρεσίες πληροφοριών, ότι καταπατούν την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών συλλέγοντας μεγάλο όγκο δεδομένων από τις επικοινωνίες τους μέσω προγραμμάτων «που έχουν ξεφύγει από την τροχιά της νομιμότητας».

  «Πιστεύω ακράδαντα πως το πρόγραμμα έχει ξεφύγει από την τροχιά της νομιμότητας», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών, Ζόε Λόφγκρεν, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  Για τους βουλευτές της επιτροπής, η χωρίς φραγμούς συγκέντρωση δεδομένων, σάμπως να ήσαν σωροί από άχυρο με στόχο να ανακαλυφθεί εκεί η βελόνα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, υπερβαίνει τα εσκαμμένα και το δικαστικό σώμα που έχει ορισθεί να εγκρίνει το πλαίσιο των προγραμμάτων της δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο.

  Η μόνη δικαιολογία που προτάσσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών ώστε να εξακολουθούν να διατηρούν τα τόσα εκατ. δεδομένα είναι το ενδεχόμενο αυτά «να μπορούν να αποβούν χρήσιμα» στο μέλλον, κατήγγειλε ο επίσης Δημοκρατικός, Τζον Κόνιερς.

  Όμως, δεδομένου του όγκου και του εύρους της, η ίδια η πράξη της συλλογής δεδομένων είναι παράνομη - κατά τον ίδιο - ήδη προτού καν η NSA αποφασίσει να τα επεξεργασθεί και «αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα».

  «Είναι ανήκουστο, είναι σκανδαλώδες και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Φρονώ πως έχουμε μία πολύ σοβαρή παραβίαση του νόμου», επεσήμανε ο ίδιος.

  «Αναζητούμε πάντοτε την ορθή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και αυτής της προσωπικής ζωής και των δημόσιων ελευθεριών. Πιστεύουμε πως τα προγράμματα αυτά αντιπροσωπεύουν μία ισορροπία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Τζέιμς Κόουλ, υπερασπιζόμενος το έργο της NSA. Για τον ίδιο, «η συλλογή από μόνη της δεν έχει αξία εάν τα δεδομένα τούτα δεν χρησιμοποιηθούν».

  «Δεν μιλούμε για χρήση. Η παραβίαση των δημοσίων ελευθεριών δεν αφορά μόνον την κακή χρήση, αλλά και την συλλογή» καθαυτή, του απάντησε εκνευρισμένος ο βουλευτής Τζέρολντ Νάντλερ.

  ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα