Οι Ρώσοι για τον Σνόουντεν

Οι Ρώσοι για τον Σνόουντεν

Δεν έχει ζητήσει ακόμα επίσημα άσυλο από τις ρωσικές αρχές, ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται για κατασκοπεία από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας.

«Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο» από πλευράς Σνόουντεν, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Ζαλίνα Κορνιλόβα, στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Εάν λάβουμε ένα τέτοιο αίτημα, θα το εξετάσουμε όπως οφείλουμε», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

Ο 30χρονος Αμερικανός, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας αφότου έφθασε εκεί την 23η Ιουνίου από το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, προσβλέποντας να αποκτήσει την δυνατότητα να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική, όπου η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να τον δεχθούν.

Ο Αμερικανός πληροφορικός είχε ήδη ζητήσει στις αρχές Ιουλίου πολιτικό άσυλο από περίπου 20 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει ως προϋπόθεση για να μείνει ο Σνόουντεν στη Ρωσία να μην συνεχίσει να προβαίνει σε αποκαλύψεις οι οποίες πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί συμμετέχοντες σε μια συνάντηση που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα στον Σνόουντεν και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί αυτόν τον όρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ