Tα μνημόνια φέρνουν πολιτική κρίση

Tα μνημόνια φέρνουν πολιτική κρίση

Η συνταγή της λιτότητας έφερε την πολιτική κρίση στις χώρες του μνημονίου, καθώς οι προβλέψεις για ανάκαμψη των οικονομιών δεν επαληθεύτηκαν και την ίδια στιγμή η λαϊκή δυσαρέσκεια φέρνει σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις.

Η κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση: μία χώρα που τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τους όρους του Μνημονίου και όλα έδειχναν ότι θα κατάφερνε σύντομα να επιστρέψει στις αγορές.

Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών «λύγισε» υπό το βάρος της δυσαρέσκειας του κόσμου και παραιτήθηκε, προκαλώντας σοβαρότατους τριγμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Θυμίζουμε ότι ήταν η χώρα που θα έβγαινε από το Μνημόνιο το 2014. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση Κένι στην Ιρλανδία, που πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της γιατί τελικά η χώρα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές και να επιστρέψει στην ομαλότητα, παρότι όλοι είχαν να… λένε για την υποδειγματική συμμόρφωση του Δουβλίνου στους όρους του Μνημονίου και το νέο οικονομικό θαύμα που συντελείται.

Ακόμη και η Ιταλία, η οποία δεν βρίσκεται στη μέγκενη του μηχανισμού στήριξης, βιώνει κυβερνητική αστάθεια εξαιτίας του αυστηρού προγράμματος λιτότητας που εφαρμόστηκε πρώτα από την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι και στη συνέχεια από τον νυν πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Όλες οι χώρες που είτε βρίσκονται σε μνημόνιο, είτε στον… προθάλαμο του έχουν περάσει έστω μία «μίνι» κυβερνητική κρίση, που ως φαύλος κύκλος προκαλεί τη γνωστή ανησυχία στις αγορές. Αυτή  με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικονομίες και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ