Οι ηγέτες της Ν. Αμερικής για τον Μοράλες

Οι ηγέτες της Ν. Αμερικής για τον Μοράλες

Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Κοτσαούαμπα στη Βολιβία, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον Έβο Μοράλες σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Bολιβιανός πρόεδρος πραγματοποίησε αναγκαστική στάση στη Βιέννη, αφού δεν του απαγορεύτηκε η άδεια πτήσης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Ο Μοράλες επέστρεφε στη Βολιβία μετά από ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη Ρωσία, όταν το αεροσκάφος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στάση στη Βιέννη. Η κυβέρνηση της Βολιβίας ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια πτήσης στο αεροσκάφος του Μοράλες πάνω από τον εναέριο χώρο τους, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σε αυτό επέβαινε και ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ.

 «Μία συγνώμη από μια χώρα που δεν μας επιτρέπει να εξέλθουμε των συνόρων της, δεν είναι αρκετή. Ήμουν φυλακισμένος στη Βιέννη για περισσότερες από 13 ώρες», δήλωσε την Πέμπτη ο Μοράλες. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο βολιβιανός πρόεδρος απογειώθηκε την Τετάρτη, αφότου πρώτα έγινε σαφές ότι σε αυτό δεν είχε επιβιβαστεί ο Σνόουντεν.

 «Πιστεύω πως είναι ανήκουστο αυτό που συνέβη στον Έβο Μοράλες», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έκανε έκκληση για συγκράτηση. «Το συμβάν αυτό δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διπλωματική κρίση μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μοράλες δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίστηκε «δεν αποτελεί προσβολή προς τον πρόεδρο της χώρας αλλά προς ολόκληρο το λαό – προς όλα τα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ο Σνόουντεν βρίσκεται ακόμα στο ρωσικό αεροδρόμιο της πόλης Σερεμέτιεβο, όπου και έφτασε με πτήση από το Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουνίου. Ο Σνόουντεν καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ