Επέστρεψε ο Μοράλες

Επέστρεψε ο Μοράλες

 

Στη χώρα του έφθασε  ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, 17 ώρες μετά την αναχώρησή του αεροσκάφους του από τη Βιέννη, όπου είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική στάση.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελ Αλτο, κοντά στην Λα Παζ, στις 23.39′ τοπική ώρα (06.39 ώρα Ελλάδος σήμερα).

Μετά την «περιπέτεια» με την πτήση του βολιβιανού προέδρου πάνω από την Ευρώπη, η Λα Παζ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για απόπειρα «απαγωγής» του Έβο Μοράλες.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος του Μοράλες υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη, καθώς δεν δόθηκε άδεια να πετάξει πάνω από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, με την υποψία ότι μετέφερε στη Λατινική Αμερική τον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και κατηγορούμενο για κατασκοπεία, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Σνόουντεν δεν επέβαινε στο αεροσκάφος, με τη βολιβιανή κυβέρνηση να καταγγέλλει για το περιστατικό, «παραβίαση του διεθνούς Δικαίου» και να μιλά για «επιθετική ενέργεια». Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες της Λα Παζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ωστόσο εξέφρασε την Τετάρτη τη «λύπη» του σχετικά με την καθυστέρηση της χώρας να χορηγήσει την άδεια στον πρόεδρο της Βολιβίας, να χρησιμοποιήσει τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Λοράν Φαμπιούς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βολιβιανό ομόλογό του, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη της Γαλλίας σχετικά με την «καθυστέρηση» για την έκδοση της άδειας, γεγονός, που όπως είπε, σχετιζόταν με ένα μπέρδεμα που αφορούσε στην ταυτότητα του ιδιοκτήτη του αεροσκάφους.

«Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση για άρνηση της πρόσβασης του αεροπλάνου του προέδρου Μοράλες στον γαλλικό εναέριο χώρο. Ο πρόεδρος είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας», υποστήριξε ο γάλλος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ