Συνάντηση των ΥΠΕΞ για τον Σνόουντεν

Συνάντηση των ΥΠΕΞ για τον Σνόουντεν

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στο Μπρουνέι, στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN, των χωρών Ασίας – Ειρηνικού, εν μέσω διπλωματικής έντασης λόγω των διαφορετικών θέσεων που πρεσβεύουν για τη ζήτημα της Συρίας, αλλά και για την υπόθεση Σνόουντεν.

Πρόκειται για απευθείας διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την αναχώρηση του πρώην τεχνικού της NSA από το Χονγκ Κονγκ για τη ρωσική πρωτεύουσα πριν από περίπου 10 μέρες.

Ο νεαρός Αμερικανός, που έχει καταφύγει σε αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται από την Ουάσινγκτον για κατασκοπεία, ζήτησε πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, μεταξύ τους η Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στη χώρα υπό τον όρο να σταματήσει τις δραστηριότητες σε βάρος των ΗΠΑ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Κέρι και του Λαβρόφ ήταν επίσης η διάσκεψη Γενεύη ΙΙ για τη Συρία, τη διεξαγωγή της οποίας επιδιώκουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα σε μια προσπάθεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης, ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια σύγκρουσης.

Η διεξαγωγή της διάσκεψης που αρχικά είχε προταθεί για τον Ιούνιο και κατόπιν για τον Ιούλιο, δεν έχει οριστικοποιηθεί, λόγω των διαφορών των δύο χωρών, με τη Μόσχα να επιθυμεί κυρίως τη συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ