Η Jolie για τους πρόσφυγες

Η Jolie για τους πρόσφυγες

 

Η Angelina Jolie εκτός από διάσημη ηθοποιός είναι και πρέσβειρα του ΟΗΕ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Jolie από την Ιορδανία, κάνει έκκληση στους ηγέτες να σταματήσουν τη βία.

Στη δήλωση που έκανε ανέφερε:

“Η συριακή κρίση εδώ, στην Ιορδανία, και σε ολόκληρη την περιοχή αποτελεί σήμερα την πιο οξεία ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία μόνο με τα ρούχα που φορούν και κάθε λεπτό καταφτάνουν ακόμη περισσότεροι. Πάνω από τους μισούς είναι παιδιά.

Έχουν αφήσει πίσω τους μια χώρα στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, υποφέρουν από την πείνα, τις στερήσεις και το φόβο, όπου αμέτρητες γυναίκες και κορίτσια έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, όπου μια ολόκληρη γενιά παιδιών δεν πηγαίνουν στο σχολείο και όπου τουλάχιστον 93.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τους φίλους, τους γείτονες, τους πατέρες, τις μητέρες και τα παιδιά των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε αυτό τον καταυλισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και της Τουρκίας, που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες στα σπίτια και τις κοινότητές τους. Η γενναιοδωρία τους αποβαίνει σωτήρια. Ωστόσο, δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι. Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις και να τους δοθεί υποστήριξη. Η υπερβολική επιβάρυνση των οικονομιών αυτών των χωρών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα τους.

Προσεύχομαι ώστε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία να σταματήσουν να στοχεύουν τους αμάχους και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Και, απευθύνω έκκληση στους ηγέτες: σας παρακαλώ να θέσετε κατά μέρος τις διαφορές σας, να συνεργαστείτε για τον τερματισμό της βίας και να βοηθήσετε να επιτύχει η διπλωματία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Κάθε 14 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος διασχίζει τα σύνορα της Συρίας και γίνεται πρόσφυγας.

Και, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο μισός πληθυσμός της Συρίας –δέκα εκατομμύρια άνθρωποι– θα έχουν απελπιστική ανάγκη από τροφή, καταφύγιο και βοήθεια. Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκονται στα χέρια σας. Πρέπει να βρείτε κοινό έδαφος.

Την ημέρα αυτή, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θα ήθελα να πω κάποια λόγια για τους περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν ως πρόσφυγες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συχνά ξεχνάμε τους πρόσφυγες και συχνά τους παρεξηγούμε. Θωρούνται βάρος, ανήμποροι άνθρωποι ή άνθρωποι που επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα κάποιου άλλου. Όμως δεν είναι αυτό.

Έχω συναντήσει πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν σθένος, είναι εργατικοί και ευγενικοί άνθρωποι. Έχουν βιώσει περισσότερη βία και αντιμετωπίσει περισσότερο φόβο απ’ ό,τι εμείς θα συναντήσουμε ποτέ. Έχουν χάσει τα σπίτια, τις περιουσίες και τις χώρες τους. Πολλές φορές, έχουν χάσει την οικογένεια και τους φίλους τους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους με φοβερό τρόπο. Αντιμέτωποι με τον πόλεμο και την καταπίεση, έχουν επιλέξει να μην πάρουν τα όπλα, αλλά να προσπαθήσουμε να βρουν ασφάλεια για τις οικογένειές τους. Αξίζουν τον σεβασμό, την αναγνώριση και την υποστήριξή μας – όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας τους.

Βοηθώντας τους πρόσφυγες, εδώ στον καταυλισμό Zaatari και σε ολόκληρο τον κόσμο, επενδύουμε σε ανθρώπους που μια μέρα θα ανοικοδομήσουν τη χώρα τους, καθώς και σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο για όλους μας. Έτσι, τη σημερινή ημέρα, τιμώ τους πρόσφυγες και έχω την τιμή να βρίσκομαι μαζί τους”.

 

Πηγή φωτογραφιών: unhcr.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ