«Κύπρος: Τι αποσιωπούν οι Ευρωπαίοι»

«Κύπρος: Τι αποσιωπούν οι Ευρωπαίοι»

 

Στα χθεσινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αναφέρεται η Tagesspiegel.

«Η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις. Στο πρόγραμμα για την Κύπρο θα μπορούσαν να γίνουν ενδεχομένως ορισμένες μικρές διορθώσεις. Αλλαγές εκ βάθρων δεν εξετάζονται, υποστηρίζεται στις Βρυξέλλες. Επίσης δεν υπάρχει διάθεση για ενίσχυση της δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο».

Ο αρθρογράφος καταλήγει με την επισήμανση ότι «η ριζική εξυγίανση των τραπεζών και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων επιβαρύνουν βάναυσα την κυπριακή οικονομία. Η χώρα βιώνει μια βαθιά ύφεση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ανεργία αυξάνεται».

Στο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung:

«Ο Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του αποσιωπούν το γεγονός ότι για την ίδια την ΕΕ η Τράπεζα Κύπρου, την οποία αφορά η νυν διαμάχη, είχε παλαιότερα συστημική σημασία. Και για τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων όμως, τους οποίους επέκρινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι οποίοι διατηρούνται κατόπιν επιθυμίας της ΕΕ, οι ευρωδιασώστες είχαν παλαιότερα διαφορετική άποψη: στην αρχή θεωρούνταν αδιανόητοι και στη συνέχεια προσωρινό μέτρο».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ