Περισσότεροι απο 20 οι νεκροί στο Αφγανιστάν

Περισσότεροι απο 20 οι νεκροί στο Αφγανιστάν

 

Οι εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί στο πλάι δρόμων στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 10 Αφγανών στρατιωτών σήμερα, μερικές ημέρες πριν από την παράδοση της πλήρους ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

«Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επαρχίες Κανταχάρ, Λογκάρ και Μπανταχσάν, ενώ πέντε άλλοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χελμάντ από εκρήξεις βομβών», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Η ημερομηνία κατά την οποία έγιναν οι επιθέσεις αυτές δεν διευκρινίστηκε.

Αυτή την εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία του Αφγανιστάν αναμένεται να παραλάβουν από τις δυνάμεις του NATO και να αναλάβουν αυτές πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια όλης της χώρας.

Εξάλλου σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας στη νότια επαρχία Χελμάντ γλίτωσε χωρίς να τραυματιστεί από μια επίθεση αυτοκτονίας, αλλά δύο σωματοφύλακές του και δύο πολίτες τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Ο δράστης της επίθεσης «πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το όχημά του κοντά στην οχηματοπομπή του Μοχάμαντ Νάμπι Ελχάμ το πρωί στην πόλη Λασκαργκά, καθώς (ο αξιωματικός της αστυνομίας) βρισκόταν καθ’ οδόν προς το γραφείο του», είπε ο Όμαρ Ζουάκ.

«Ο Ελχάμ διέφυγε σώος, αλλά δύο σωματοφύλακές του στο δεύτερο αυτοκίνητο και δύο διερχόμενοι πολίτες τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζουάκ.

Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 11 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιχειρήσεων τις οποίες διεξήγαγε η αστυνομία τις τελευταίες 24 ώρες.

«Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στις επαρχίες Γάζνι, Μπανταχσάν, Μπαγλάν, Κανταχάρ και Λογκάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε σήμερα ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν πρόκειται να ανοίξουν αύριο στην Ντόχα ένα πολιτικό γραφείο, κάτι το οποίο συζητείτο εδώ και χρόνια με σκοπό να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν.

Το δίκτυο, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του, μετέδωσε στην μπάρα με τους τίτλους ειδήσεων στο κάτω μέρος της οθόνης: «άνοιγμα πολιτικού γραφείου των Αφγανών Ταλιμπάν αύριο στην Ντόχα». Δεν είναι διαθέσιμη καμιά άλλη πληροφορία για το άνοιγμα του γραφείου, που αποτελούσε το αντικείμενο συζητήσεων από το 2011. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως δεν είναι ενήμερος για το θέμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ