ΒΙΝΤΕΟ-Χάος στην Κωνσταντινούπολη

ΒΙΝΤΕΟ-Χάος στην Κωνσταντινούπολη

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη σε δρόμους διάφορων περιοχών της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται με στόχο να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί, μετά την άγρια αστυνομική επέμβαση με δακρυγόνα και αντλίες νερού για την εκκένωσή τους.

Οποιοσδήποτε μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Για ένοπλους προβοκάτορες μεταξύ των διαδηλωτών, κάνει λόγο ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή Kadıköy για να περάσουν τη γέφυρα του Βοσπόρου με τα πόδια, με προορισμό την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν τη γέφυρα.

Πλήθος διαδηλωτών και στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπως στις γειτονιές Etiler και Mecidiyeköy.

Ταραχές σημειώνονται και σε άλλες πόλεις: Στην κεντρική λεωφόρο της Άγκυρας, διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με σημαίες, πανό και φορώντας κράνη. 

Για εκατοντάδες τραυματίες και πολλές προσαγωγές κάνει λόγο η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, προσθέτοντας πως κατά την έφοδο, η Αστυνομία άσκησε «βία που αρμόζει σε κατάσταση πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, πανικόβλητοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, με τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Στο πλευρό των διαδηλωτών τα συνδικάτα, με την ομοσπονδία 11 ενώσεων του δημόσιου τομέα (KESK) με 240.000 μέλη να έχει ήδη αποφασίσει απεργία την Δευτέρα και την Ομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων Εμπορουπαλλήλων (DISK) να συνεδριάζει.

Οι διαδηλωτές καλούν για την Κυριακή σε νέες μαζικές διαδηλώσεις «στη μνήμη των τεσσάρων νεκρών των κινητοποιήσεων», στις 16:00 στην Ταξίμ, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πλατεία Καλιτσεσμέ, θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση των οπαδών του πρωθυπουργού με ομιλητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίς το Σάββατο, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το πλήθος ότι θα «καθάριζε» την πλατεία, εκτός κι αν οι διαδηλωτές αποσύρονταν πριν αρχίσει την Κυριακή η μεγάλη διαδήλωση που έχει εξαγγείλει το κυβερνών κόμμα.

«Προβοκάτορες άρχισαν να κάνουν χρήση όπλων. Δύο άντρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν», είπε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνι Μουτλού.

Εξάλλου, ο Μουτλού είπε σε δημοσιογράφους ότι ήταν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα από την επέμβαση στο πάρκο Γκεζί, η οποία «διήρκεσε λίγο χρόνο και δεν προκάλεσε προβλήματα», εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης θα έπαυαν γρήγορα.

ΠΗΓΗ:ertopen.com

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ:YOUTUBE,ΧΡΗΣΤΗΣ: Berkan Cesur

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ