Σνόουντεν: Θα τους ξεσκεπάσω

Σνόουντεν: Θα τους ξεσκεπάσω

«Δεν είμαι προδότης ούτε ήρωας. Είμαι Αμερικανός». Στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Χονγκ Κονγκ, ο Εντουαρντ Σνόουντεν ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της «εγκληματικότητας».

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «South China Morning Post» από «άγνωστη τοποθεσία», ο 29χρονος πρώην υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες «ακούν» τους πάντες και τα πάντα στο Διαδίκτυο, υπερασπίστηκε την απόφασή του να αναζητήσει άσυλο στο Χονγκ Κονγκ και εξήγησε για ποιο λόγο θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια κάθε προσπάθεια έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ από τη Δικαιοσύνη. Είμαι εδώ για να ξεσκεπάσω την εγκληματικότητα. Πρόθεσή μου είναι να ζητήσω από τα δικαστήρια και τον κόσμο του Χονγκ Κονγκ να αποφασίσουν για την τύχη μου», τόνισε. Παρότι τα απόρρητα έγγραφα τα οποία διοχέτευσε στον Τύπο έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, μέχρι στιγμής δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ούτε έχει διαβιβαστεί αίτημα έκδοσής του.

Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις και το πρώτο κύμα οργής για τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό, η Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος της αμερικανικής κατασκοπείας. Επιδεικνύοντας διακριτικότητα που δεν τη χαρακτηρίζει, η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ δεν κούνησε το δάχτυλο στις ΗΠΑ, με τις οποίες, υποστηρίζει εκπρόσωπός της, βρίσκεται σε «συστηματική» επικοινωνία. Αντ’ αυτού, η επίτροπος στόχευσε κυρίως τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες πάγωσαν στις 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο το σχέδιό της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των «27» συνέρχονταν επ’ αυτού μόλις λίγες ώρες προτού το Prism, το πρόγραμμα που δίνει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των συνομιλιών στο Ιντερνετ, βρει τον δρόμο του προς την «Γκάρντιαν».

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, σχολιάζει η «Μοντ», ίσως φέρουν πιο κοντά τις απόψεις τους. Το Λονδίνο και η Χάγη θεωρούν το σχέδιο Ρέντινγκ υπερβολικά αυστηρό για τις εταιρείες πληροφορικής. Το Παρίσι επιθυμεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα κοινωνικά δίκτυα, το Βερολίνο θεωρεί το σχέδιο πολύ αόριστο.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ