Ερντογάν: “Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή”

Ερντογάν: “Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή”

 

«Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα Μέσα Ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται για δέκατη πέμπτη ημέρα σήμερα στην Τουρκία.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε αποκλειστικά στις διαδηλώσεις. «Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι» είπε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά». «Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας» είπε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ είπε πως «μιλούν για ελευθερίες, αλλά έχουν παραβιάσει την ελευθερία άλλων» και υπογράμμισε την «οικονομική ζημία που προκλήθηκε για τον τουρισμό και στα καταστήματα της περιοχής, προσθέτοντας δηκτικά μάλιστα «εκτός από αυτούς που πωλούν μπίρες».

Ο Ερντογάν ταυτόχρονα χρησιμοποίησε και αρκετά ήπιες εκφράσεις, όπως το ότι «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση». Απευθυνόμενος όμως «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».

«Για το Θεό, σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. «Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων» είπε ο Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και προχτές έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια.

Ο Ερντογάν επέκρινε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, το ΡΛΚ κρύφτηκε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ