Aπάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου

Aπάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου

Απάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου αποκάλυψε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας (Guardia di Finanza) στην πόλη Λέκο της βόρειας Ιταλίας.

Τουλάχιστον 300 Ιταλοί πολίτες εισέπρατταν κάθε μήνα συντάξεις ισάριθμων πεθαμένων συγγενών τους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα.

Καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου διαδραμάτισε η διασταύρωση των στοιχείων του ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα ηλεκτρονικά αρχεία του ληξιαρχείου της πόλης Λέκο.

Στους πενήντα εκ των τριακοσίων κατηγορούμενων για την υπόθεση αυτή απαγγέλθηκε η κατηγορία της απάτης σε βάρος του δημοσίου, καθώς κατάφεραν να εισπράξουν πάνω από 4.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται μόνον για απόκρυψη θανάτου.

Η σχετική έρευνα —με την κωδική ονομασία «Λάζαρος»— ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και το συνολικό ύψος της απάτης υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις επτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Έως τώρα, στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου «επέστρεψαν» εκατό χιλιάδες ευρώ.

Πολλοί από τους εν λόγω συνταξιούχους είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό εξουσιοδοτώντας για την μηνιαία είσπραξη της σύνταξής τους συγγενείς και φίλους τους. Κατά συνέπεια χρειάσθηκε η δικαστική συνδρομή και η συνεργασία αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έρευνα, ιδίως της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Το ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων χορηγεί συνολικά σε μηνιαία βάση 18,5 εκατομμύρια συντάξεις σε 13,8 εκατομμύρια ιταλούς πολίτες.

 

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ