Πρώτο θέμα στο Βέλγιο η κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ

Πρώτο θέμα στο Βέλγιο η κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ

 

Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σήμερα ο βελγικός Τύπος, αναδεικνύοντας, κατά κύριο λόγο, τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ σχετικά με τους χειρισμούς στην ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Tijd υπό τον τίτλο «Η παραδοχή σφαλμάτων είναι κάτι σύνηθες για το ΔΝΤ» χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποτιμά τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομία, κάτι που, όπως σημειώνεται, έχει «δραματικές» επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Η De Tijd υπενθυμίζει ότι το «mea culpa» που ομολόγησε το ΔΝΤ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, συνάδει με την παράδοσή του, καθώς «δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται εκ των υστέρων να παραδεχτεί ότι στηρίχθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις».

Μάλιστα, η εφημερίδα παραπέμπει σε ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν, όπου το ΔΝΤ είχε προχωρήσει σε μία παρόμοια αυτοκριτική και παρατηρεί ότι ομολογώντας τα σφάλματά του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης «ουσιαστικά επαναλαμβάνεται», καθώς ήδη, αρκετά νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το 2011 ως μία «χαμένη χρονιά» για την Ελλάδα.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περνάει στη αντεπίθεση ανταποδίδοντας τα πυρά στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το τελευταίο να οδηγηθεί τελικά σε αναδίπλωση, εκφράζει, εξάλλου, ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή De Standaard. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι υπαρκτή και ο στόχος της επίμαχης έκθεσης του Ταμείου ήταν, αφενός να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την τραπεζική ενοποίηση, και αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ