Συστάσεις της Κομισιόν στην Τουρκία για την βία

Συστάσεις της Κομισιόν στην Τουρκία για την βία

 

Η Τουρκία πρέπει να ερευνήσει αν η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο Επίτροπος της ΕΕ για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

“Οι ειρηνικές διαδηλώσεις συνιστούν έναν νόμιμο τρόπο για (…) τις ομάδες να εκφράζουν τις απόψεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά αυτών των διαδηλώσεων δεν έχει θέση σε μια τέτοια δημοκρατία”, τόνισε ο Στέφαν Φίλε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στην οποία ήταν παρών ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Είμαι χαρούμενος που ακόμη και η κυβέρνηση το παραδέχτηκε αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα δεν είναι μόνον να ξεκινήσει μια άμεση και διαφανής έρευνα, αλλά και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται”, πρόσθεσε ο Φίλε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

“Επιτρέψτε μου (…) να καλέσω την Τουρκία να μην εγκαταλείψει τις αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας, εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταλείψουμε την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”, είπε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ