Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές επιχειρήσεις

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την επιβολή νέων κυρώσεων κατά ενός «μεγάλου δικτύου» 37 Ιρανικών «επιχειρήσεων -βιτρίνα», που με τον κύκλο εργασιών τους διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια της ιρανικής κυβέρνησης, βοηθώντας την να παρακάμψει το διεθνές εμπάργκο.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων αυτών στο αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με το διάταγμα που έχει εκδώσει από το 2012 ο Λευκός Οίκος.

Στόχος των κυρώσεων είναι να αποθαρρύνουν την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις φιλοδοξία του είναι η ανάπτυξη πυρηνικού όπλου υπό το κάλυμμα ενός προγράμματος ειρηνικής χρήσης της ατομικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις αυτές διοικούνται από την τους Εκτελεστές της Διαταγής του Ιμάμη Χομεϊνί (ΕΙΚΟ) — ένα πρόγραμμα που έχει συσταθεί από την ιρανική κυβέρνηση για να διαχειρίζεται τις εμπορικές της επιχειρήσεις —και ετησίως αποκομίζουν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όμιλος «ΕΙΚΟ και οι θυγατρικές του — εκ των οποίων οι μεν ελέγχουν τις διεθνείς εταιρείες βιτρίνα της ΕΙΚΟ και οι δε διαχειρίζονται επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων — εργάζονται στο όνομα της ιρανικής κυβέρνησης και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της ιρανικής και διεθνούς οικονομίας, και ετησίως παράγουν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κυβέρνηση», προσδιορίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι κυρώσεις ανακοινώνονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή, στις 14 Ιουνίου, των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και την επαύριο της ανακοίνωσης από τον Λευκό Οίκο των νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, με στόχο το εθνικό της νόμισμα και την αυτοκινητοβιομηχανία της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ