Οι Γερμανοί για τον Ερντογάν

Οι Γερμανοί για τον Ερντογάν

 

Τα αίτια και οι προεκτάσεις της κοινωνικής έντασης στην Τουρκία απασχολούν τους σχολιαστές των γερμανικών εφημερίδων.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η ανέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και η οικονομική της εκτίναξη αποτελούν επίτευγμα του Ερντογάν. Ωστόσο η επιτυχία του ‘πήρε τα μυαλά’. Το κύμα διαμαρτυρίας είναι η απάντηση σε μία πολιτική, η οποία εκλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ως λανθασμένη. Ακόμη και πολλοί ευσεβείς μουσουλμάνοι απορρίπτουν το νόμο για το αλκοόλ, που περιορίζει την πώλησή του.

Πολλοί φοβούνται επίσης ότι η περιπετειώδης πολιτική του Ερντογάν ως προς τη Συρία θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Και η αντίσταση στην ανάθεση των μεγάλων έργων σε ευνοούμενους του Ερντογάν γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. Οι διαδηλώσεις είναι ο φραγμός που χρειαζόταν ο Ερντογάν εδώ και καιρό. Τελευταία συναναστρεφόταν μόνο με ‘yes men’».

 

 «Υπηρέτη της εξουσίας του» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας ότι ακόμη και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει:

«Αισθάνετ��ι κανείς ότι η μεγάλη αγάπη προς τον Ερντογάν έχει εξανεμιστεί. Η πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να γίνει πρόεδρος το 2014, δεν εγκρίνεται από όλους στο AKP. Αυτοί οι επικριτές ενδέχεται σύντομα να υψώσουν τη φωνή τους. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές και τότε ένα AKP απρόθυμο να συμβιβαστεί θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα ήταν μάλιστα η αρχή του τέλους για το μύθο του κόμματος του Ερντογάν».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ