• Επίθεση του Ρέσλερ στη Μέρκελ

  3:33 μμ, Κυριακή 02 Ιουν 2013 3:33 μμ, Κυριακή 02 Ιουν 2013

  Επίθεση του Ρέσλερ στη Μέρκελ

  Ο επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, την επέκρινε για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών ενόψει των βουλευτικών εκλογών και επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλειφθεί η "οικονομική σύνεση".

  Η Μέρκελ -το κεντροδεξιό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που προηγείται στις δημοσκοπήσεις- υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τις οικογένειες καθώς και για να υλοποιηθούν έργα υποδομής εάν κερδίσει τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

  "Την καλώ κατεπειγόντως να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης. Οι υποσχέσεις περί (της άσκησης μιας) κοινωνικής πολιτικής όπως αυτή που προτείνει τώρα το CDU πρέπει να είναι οικονομικά εφαρμόσιμες", είπε ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag και δημοσιεύεται σήμερα.

  Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, επέμεινε ο Ρέσλερ, το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα του οποίου τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

  Χθες η εφημερίδα Bild υπολόγισε το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών της Μέρκελ στα 28 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτές δείχνουν πως η προεκλογική εκστρατεία εντέλει άρχισε.

  "Η κρίση του ευρώ και των αγορών ανήκουν ήδη στο χθες. Τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές τα κόμματα περιοδεύουν στη χώρα υποσχόμενα στους πολίτες ό,τι υποθέτουν ότι θέλουν να ακούσουν", σημείωσε σε σχόλιό της η Bild.

  Σε μια δήλωσή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στενός συνεργάτης της Μέρκελ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ατονεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος, αν και σημείωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας λελογισμένης αύξησης των δαπανών σε τομείς στους οποίους δίνεται προτεραιότητα.

  Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ρέσλερ επέκρινε εξάλλου την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί στη Γαλλία και στην Ισπανία περισσότερος χρόνος για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή στέλνει ένα "λάθος μήνυμα" που μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη στην πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

  Η σθεναρή οικονομική ανάπτυξη, τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα και η χαμηλή ανεργία έχουν βοηθήσει τη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να μειώσει τα κόστη του δανεισμού της από τις αγορές παρά τη συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο το δημόσιο χρέος της Γερμανίας παραμένει πολύ πάνω από την θεωρητική οροφή του 60% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ.

  Το κόμμα του Ρέσλερ, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid που δημοσιεύει η Bild am Sonntag, έδειξε ότι το ποσοστό του βρίσκεται στο 5%, το όριο δηλαδή για να αναδείξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

  Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, το FDP ορισμένες φορές εμφανίζεται να συγκεντρώνει χαμηλότερο ποσοστό, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση της Μέρκελ θα μπορέσει να διατηρήσει την σημερινή της σύνθεση. Το πιθανότερο αποτέλεσμα εάν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποτύχουν να εισέλθουν στη Μπούντεσταγκ εκτιμάται ότι θα είναι ένας ‘μεγάλος συνασπισμός’ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όπως εκείνος του οποίου ηγείτο η Μέρκελ για την περίοδο από το 2005 ως το 2009.

  Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα οι Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συνεχίζουν να προηγούνται με το 40%, το SPD συγκεντρώνει ένα 26%, οι Πράσινοι 14% και το κόμμα Η Αριστερά 7%.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα