LIVE εικόνα από την Κωνσταντινούπολη

LIVE εικόνα από την Κωνσταντινούπολη

 

 

 

Μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν χθες το απόγευμα στην “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για “νίκη” επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς αλλά και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Για 939 συλλήψεις σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

 

Όλα άρχισαν την Παρασκευή το πρωί όταν το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα στο πλήθος που διαδήλωνε. Ο λόγος διαμαρτυρίας είναι ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει το πάρκο, που είναι από τους ελάχιστους «πνεύμονες» της πόλης σε αντίγραφο ενός οθωμανικό μνημείου που θα στεγάζει εμπορικά καταστήματα.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τον καταυλισμό που είχαν δημιουργήσει οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης ήταν αδικαιολόγητη.

Επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πράσινων χώρων του πάρκου.

Οι οικολόγοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η πόλη θυσιάζει ολοένα και περισσότερους χώρους πρασίνου για την ανέγερση κτιρίων.

Στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει και στο παρελθόν ότι η ανέγερση θα ξεκινήσει, ανεξάρτητα από τις διαδηλώσεις.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την αναστολή των σχεδίων για ξερίζωμα των δέντρων από την περιοχή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ