• Η Μάτα Χάρι του κυβερνοχώρου

  7:44 πμ, Παρασκευή 17 Φεβ 2012 7:44 πμ, Παρασκευή 17 Φεβ 2012

  Ο ιντερνετικός όμιλος Google κατασκόπευε εντελώς παράνομα τους χρήστες που χρησιμοποιούσαν το Safari, το εργαλείο πλοήγησης της Apple, για να εξερευνήσουν το διαδίκτυο, έκανε γνωστό η εφημερίδα "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", διευκρινίζοντας ότι αυτή η πρακτική τώρα σταματάει.

  Η αμερικανική Google και άλλες διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν ειδικούς κώδικες προγραμματισμού, κρυμμένους στις εντολές του Safari, για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συνήθειες πλοήγησης εκατομμυρίων χρηστών αυτής της εφαρμογής της Apple.

  Το πρόγραμμα της Apple είναι ωστόσο κατασκευασμένο έτσι ώστε να εμποδίζει τέτοιες εισβολές, υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα.

  Μόλις η "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ" επικοινώνησε μαζί της, η Google απενεργοποίησε αυτή τη λειτουργία, αναφέρει η εφημερίδα.

  Σε ανακοίνωσή της που απευθύνει στην "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", η Google αρνείται ότι παραβίασε την ιδιωτική ζωή των χρηστών: "αυτά τα 'cookies' (φάκελοι που δείχνουν τις 'επισκέψεις' ενός χρήστη στο διαδίκτυο) δεν συγκεντρώνουν προσωπικές πληροφορίες", υποστηρίζει η εταιρεία.

  "Εργαζόμαστε για να κάνουμε να σταματήσει" αυτή η πρακτική, δήλωσε προς την εφημερίδα ένας υπεύθυνος της Apple.

  Αυτή η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής αποκαλύφθηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τον Τζόναθαν Μάγερ, και επιβεβαιώθηκε ανεξάρτητα από έναν μηχανικό τον οποίο συμβουλεύθηκε η "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", τον Ασκάν Σολτάνι.

  Εκτός από την Google, τρεις ονλάιν διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν την ίδια μέθοδο: οι Vibrant Media Inc., WPP PLC'.s Media Innovation Group και Gannett Co.'s PointRoll, υποστηρίζει η "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα