Η Μ15 ήθελε να στρατολογήσει το φονιά του στρατιώτη

Η Μ15 ήθελε να στρατολογήσει το φονιά του στρατιώτη

 

Οι βρετανικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών Μ15 είχαν προσπαθήσει να στρατολογήσουν τον Μάικλ Αντεμπολάτζο, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία ενός Βρετανού στρατιώτη την Τετάρτη στο Λονδίνο, δήλωσε χθες το βράδυ στο βρετανικό δίκτυο BBC ένας φίλος του, ο οποίος συνελήφθη μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αντεμπολάτζο απέρριψε την πρόταση της Μ15 να εργαστεί γι’ αυτήν. Η Μ15 δεν σταμάτησε να του τηλεφωνεί, έπειτα από ένα ταξίδι του στην Νιγηρία. “Σχεδόν παρενοχλείτο από την Μ15, αυτό είναι κάτι που μου δήλωσε σαφώς”, σημείωσε ο Αμπού Νουσάιμπαχ, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Αντεμπολάτζο το 2002.

Οι υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας ήθελαν να τον ρωτήσουν αν γνώριζε ορισμένα άτομα, πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του BBC.

“Αφού τους είπε ότι δεν γνώριζε αυτά τα άτομα, στην συνέχεια τον ρώτησαν αν ήθελε να εργαστεί γι’αυτούς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το BBC διευκρίνισε ότι ο Νουσάιμπαχ συνελήφθη μετά την συνέντευξη που παραχώρησε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι πράκτορες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο έναν 31χρονο που ήταν ύποπτος ότι προετοίμαζε ή ήθελε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες.

Έρευνες έγιναν επίσης σε δύο σπίτια στο ανατολικό Λονδίνο, πρόσθεσε η Σκότλαντ Γιάρντ σε ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε αν αυτή η σύλληψη συνδέεται άμεσα με την δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι την Τετάρτη σε δρόμο του Λονδίνου από δύο φερόμενους ισλαμιστές.

Ο άνδρας αυτός συνελήφθη χθες γύρω στις 21:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδος) από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ, στο πλαίσιο του Νόμου κατά της Τρομοκρατίας του 2000.

Αυτός τέθηκε υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του νοτίου Λονδίνου. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών δέχονταν πιέσεις χθες να εξηγήσουν πως οι δύο φερόμενοι δολοφόνοι του στρατιώτη στο Λονδίνο και ιδιαίτερα ο Μάικλ Αντεμπολάτζο, ένας νεαρός χριστιανός νιγηριανής καταγωγής που προσηλυτίστηκε στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, διέφυγαν της προσοχής τους.

Ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο και ο φερόμενος συνεργός του, ο 22χρονος Μάικλ Αντεμπογουέιλ, οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος, εξακολουθούσαν χθες να νοσηλεύονται, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ