La Repubblica: Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ

La Repubblica: Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ

«Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ», τιτλοφορεί αναλυτικό άρθρο της αφιερωμένο στη χώρα μας, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

«Το χρηματιστήριο πετάει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά παραμένει η κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, τονίζει ότι «μετά από πέντε χρόνια εφιάλτη που “έκαψαν” ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ, η Αθήνα μεταδίδει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές μειωμένης, κατά το ήμισυ, ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τη «La Repubblica», «οι χρηματιστές έκαναν ήδη γνωστή την ετυμηγορία τους: η αιματηρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα, έφερε αποτέλεσμα».

Μεταξύ των άλλων, ο Λιβίνι υπενθυμίζει, ότι στις αποδείξεις που παρατίθενται, συμπεριλαμβάνεται η άνοδος κατά 134% του χρηματιστηρίου, μέσα σε έναν χρόνο, η αναβάθμιση από μέρους του οίκου Fitch, ο κρατικός ισολογισμός που τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 παρουσίασε ενεργητικό και τα Hedge Funds που αγοράζουν κατά κόρον μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες.

«Κάτω από την Ακρόπολη, όμως, κανείς δεν άνοιξε ούζα για να το γιορτάσει», προσθέτει η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα. Και παραθέτει μια άλλη σειρά, διαφορετικών στοιχείων: τη δέκατη ένατη πτώση του ΑΕΠ, κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου- Mαρτίου, με συνολική συρρίκνωση, από το 2008, της τάξης του 28%. Την ανεργία στο 27%, και εκείνη των νέων στο 64,2%. Και τα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ