Bild: “Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος”

Bild: “Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος”

 

«Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται απόρρητη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με την Bild, η έκθεση αποδεικνύει «πόσα ψέματα είπαν οι Κύπριοι πολιτικοί» ενώ εξηγεί γιατί «η γερμανική Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια προς το χρεωκοπημένο νησί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Τον Μάρτιο ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις ύψους δύο και πλέον δισ. ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες. Από την εξέταση των στοιχείων προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι από 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες ‘γραμματοκιβώτια’. Επιπλέον, σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών, υπάρχουν συνολικά ‘μόλις’ 270.000 εταιρείες. Από το 2010 όμως ιδρύθηκαν περισσότερες από 56.000» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη την παραπάνω έκθεση.

Τέλος –πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- «η έρευνα έδειξε ότι από τους 390 πελάτες το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, που στις τράπεζες ωστόσο δεν αναφέρονται ως τέτοια. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες» και αναφέρεται το παράδειγμα ενός Ρώσου που «είχε καταδικαστεί για απάτη, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε πέντε κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ