Ψηφίζουν τους gay γάμους οι Βρετανοί

Ψηφίζουν τους gay γάμους οι Βρετανοί

 

Οι Βρετανοί βουλευτές ετοιμάζονται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου, παρά την αντίθεση μέρους των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ωστόσο τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου.

Χθες το βράδυ, παραμονή της τελικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν την αναπομπή του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έφθασαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να απορρίψουν τροπολογία που έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του κειμένου.

Έπειτα από συζήτηση πέντε ωρών 70 βουλευτές, ανάμεσά τους 56 συντηρητικοί, ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, η οποία , σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε ως στόχο να τορπιλίσει το νομοσχέδιο, ενώ 375 την καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρόσωπα του ιδίου φύλου μπορούν να ενωθούν πολιτικά με τα δεσμά του γάμου και επιτρέπει στα ζευγάρια άλλων θρησκευμάτων την επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο, με την εξαίρεση του αγγλικανικού δόγματος που παραμένει αντίθετο προς τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση ΥouGov, το 54% των Βρετανών τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν αναπεμφθεί για μία τελευταία φορά στη Βουλή των Λόρδων, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην κάτω Βουλή.

Εάν εγκριθεί οριστικά, η Βρετανία θα είναι η 15η χώρα στον κόσμο, μετά τη Γαλλία το Σάββατο, που θα νομιμοποιεί την ένωση προσώπων του ιδίου φύλου.

Τα ζευγάρια των βρετανών ομοφυλόφιλων έχουν τα ίδια γονικά δικαιώματα με τα ζευγάρια των ετεροφυλόφιλων: από το 2005 έχουν δικαίωμα υιοθεσίας, προσφυγής στη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης και της παρένθετης μητέρας, υπό τον όρο ότι δεν καταβάλλεται αμοιβή. Έχουν επίσης δικαίωμα σε πολιτική ένωση, στο πλαίσιο συμφώνου συμβίωσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ