Καλείται να καταθέσει η Λαγκάρντ

Καλείται να καταθέσει η Λαγκάρντ

 

Επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Ταπί, που από το 2008 εκκρεμεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού οικονομίας της Γαλλίας και σήμερα διευθύντριας του ΔΝΤ.

Mετά την έρευνα στο παρισινό της διαμέρισμα τον Φεβρουάριο, έχει κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην περίπτωση που ο δικαστής προχωρήσει στην ανάθεση δικαστικής έρευνας για το ρόλο της στην υπόθεση, κινδυνεύει και η διατήρηση της θέσης της στο ΔΝΤ, πράγμα που θα αποτελέσει διπλό χτύπημα για τη Γαλλία μετά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Η υπόθεση αφορά στα 400 εκατ. ευρώ που το κράτος απέδωσε το 2008 στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, εκ των οποίων το εκπληκτικό ποσό των 40 εκατ. είναι για ψυχική οδύνη. Την απόφαση πήρε ένα μεσολαβητικό ιδιωτικό δικαστήριο που όρισε η υπουργός θέλοντας να δώσει ένα τέλος στη δεκαπεντάχρονη διένεξη του επιχειρηματία με την τραπεζα Credit Lyonnais για την πώληση γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών.

 

Με τις «ευλογίες» του Σαρκοζί;

Ο Ταπί απέκτησε την εν λόγω εταιρία το 1990, όταν ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση, την εξυγίανε, αλλά το 1993 ανέθεσε στην τότε κρατική τράπεζα Credit Lyonnais να την πουλήσει έχοντας ο ίδιος αποφασίσει να αφιερωθεί στην πολιτική.

Ήταν τότε το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι έχοντας εντυπωσιάσει ακόμη και τον ίδιο τον Φρανσουά Μιτεράν, που το 1992 του ανέθεσε το υπουργείο των Πόλεων.

Η συνέχεια ήταν οδυνηρή για τον Ταπί, αφού η τράπεζα φάνηκε αμείλικτη σε κάποια εκπρόθεσμα χρέη του, προκαλώντας την πλέον εντυπωσιακή πτώχευση καθώς του κατέσχεσαν ακόμα και τα έπιπλα. Αυτό επέφερε και τον πολιτικό θάνατο για τον Ταπί, ο οποίος όμως, όντας πολυτάλαντος, κατόρθωσε να επιπλεύσει εκ νέου ως ηθοποιός. Παράλληλα διαπίστωσε ότι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει στην πώληση της εταιρίας και είχε καρπωθεί εν αγνοία του μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέο δικαστικό αγώνα. Επί Σαρκοζί, ο Ταπί είχε εντοπισθεί ως ένας από τους «νυχτερινούς» επισκέπτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι η μεσολάβηση Λαγκάρντ υπέρ του εξέφραζε και τη θέληση της τότε προεδρίας.

Το άσχημο για την πρώην υπουργό είναι ότι η κλήση της στο δικαστήριο την Πέμπτη συμπίπτει με την αποκάλυψη της ιστοσελίδας Μediapart για διαγραφή από την φορολογική υπηρεσία, εκπρόθεσμου χρέους ΦΠΑ του Ταπί ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ