Βέλγιο:Αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας

Βέλγιο:Αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας

 

Συρρίκνωση κατά 0,1% εκτιμάται ότι θα καταγράψει η βελγική οικονομία το 2013, σύμφωνα με έρευνα του βελγικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη Βελγική εφημερίδα De Tijd υπό τον τίτλο «Η οικονομία θα συρρικνωθεί και το 2013».

Όπως σημειώνεται, οι προβλέψεις των Βέλγων επιχειρηματιών για την πορεία της βελγικής οικονομίας είναι ζοφερότερες από αντίστοιχες άλλων φορέων, που μιλούν είτε για μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης είτε για μια ισχνή ανάκαμψη μετά από την περυσινή ύφεση 0,3%.

Αν και υπογραμμίζεται ότι οι επιδόσεις της βελγικής οικονομίας σε σύγκριση με αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι ενθαρρυντικές, επισημαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομία παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει η εφημερίδα ότι»κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα των Βέλγων εξακολουθεί να είναι κατά 2,6% χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση».

Σύμφωνα με την De TIjd, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους τα μέλη του βελγικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εμφανίζονται απαισιόδοξα για τις προοπτικές της βελγικής οικονομίας: Πρώτον, θεωρούν ότι οι κίνδυνοι από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχουν ακόμα παρέλθει. Δεύτερον, εκτιμούν ότι η βελγική οικονομία υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα έναντι των γειτονικών χωρών και τρίτον, θεωρούν αρνητικό το γεγονός ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ