Έτοιμη για μια νέα αρχή η Αϊσα

Έτοιμη για μια νέα αρχή η Αϊσα

Στέκεται μπροστά στον καθρέφτη της. Επειτα από τριάμισι χρόνια, η Αΐσα Μοχαμαντζάι μπορεί να κοιτάξει ξανά το είδωλό της. Στο κέντρο του προσώπου της υπάρχει ένα σχεδόν ολόκληρο – αν και όχι ολοκληρωμένο – κομμάτι του εαυτού της∙ ένα κομμάτι που της αφαίρεσε ο Ταλιμπάν σύζυγός της και οι συγγενείς της για να την τιμωρήσουν που προσπάθησε να διαφύγει από το μαρτύριο στο οποίο την υπέβαλλαν χρόνια.

Αυτά πέρασαν όμως για το κορίτσι από το Αφγανιστάν που έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού «ΤIME» και παγκοσμίως γνωστό γι’ αυτό που δεν έχει: τη μύτη της. Λίγες μέρες και λίγες επεμβάσεις τη χωρίζουν από το όνειρό της. Εως το καλοκαίρι η Αΐσα θα έχει ένα νέο πρόσωπο.

Τον τελευταίο χρόνο, η 22χρονη Αφγανή έχει υποβληθεί σε μία εξουθενωτική, σωματικά και ψυχικά, διαδικασία. Την πρώτη εγχείρηση την έκανε τον Αύγουστο του 2011. Εκτοτε, οι Αμερικανοί γιατροί του Νοσοκομείου του Μέριλαντ χρειάστηκε να επεκτείνουν το μέτωπό της με εμφυτεύματα σιλικόνης ώστε να εξασφαλίσουν τον ιστό που θα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή της νέας μύτης – σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματος, το μέτωπο έχει σχεδόν την ίδια απόχρωση με τη μύτη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η νεαρή κοπέλα βρήκε αυτό που της είχε λείψει περισσότερο: την οικογενειακή θαλπωρή, την οποία της προσφέρει απλόχερα η οικογένεια Αρσάια από το Μέριλαντ. Την περίοδο των επεμβάσεων ελάχιστες φορές βγήκε από το σπίτι. Καθώς ήταν πολύ ευάλωτη σε λοιμώξεις, η Αΐσα αναγκάστηκε να σταματήσει και τα μαθήματα Αγγλικών που είχε αρχίσει στη Νέα Υόρκη. Κάπως έτσι άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα, με τα οποία περνάει δημιουργικά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τις υπόλοιπες κοιμάται, αφού αυτό που πραγματικά την ευχαριστεί σε αυτή τη φάση της ζωής της είναι να ξενυχτά βλέποντας ταινίες του Μπόλιγουντ.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ