“Σε τροχιά ένταξης η Τουρκία”

“Σε τροχιά ένταξης η Τουρκία” 

 

Την επιθυμία τους να δώσουν καινούρια ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας.

 

“Θέλουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση σε αυτήν την διαδικασία, την οποία ΕΕ και Τουρκία πρέπει να προωθήσουν”, γράφουν οι Βεστερβέλε και Νταβούτογλου σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

“Η Τουρκία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί με αποφασιστικότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμβαδίζουν με τις κοινές μας αξίες: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και Κράτος Δικαίου”, υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

 

Η Τουρκία “έχει κάνει τεράστια πρόοδο” στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και “οι επιτυχίες της πρέπει να επηρεάσουν θετικά την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, συμπληρώνουν.

 

“Είναι θετικό το να ανοίξει σύντομα ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων. Το να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι κάτι που τιμωρεί την Τουρκία και την Ευρώπη”, επισημαίνουν οι δύο υπουργοί.

 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σήμερα και αύριο Κυριακή στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γκίντο Βέστερβέλε για τον πρώτο “γερμανο-τουρκικό στρατηγικό διάλογο” στο νέο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των δύο χωρών που θα καλύψουν διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

 

Η επίσημη στάση της Γερμανίας για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

 

Στα τέλη Φεβρουαρίου, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία, η Αγγελα Μέρκελ είχε τονίσει, μετά τη συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “ακόμα και αν έχω επιφυλάξεις για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, θέλω να συνεχιστούν οι συνομιλίες”.

 

Η γερμανίδα καγκελάριος απαιτεί κυρίως από την Άγκυρα να σημειώσει πρόοδο στο Κυπριακό.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ