Πούτιν: Μέτρα κατά της εξτρεμιστικής βίας

Πούτιν: Μέτρα κατά της εξτρεμιστικής βίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της προς νότον και να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στην Κεντρική Ασία για να προστατευτεί από την απειλή της εξτρεμιστικής βίας που εξαπλώνεται από το Αφγανιστάν.

Ο Πούτιν, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνόδου του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO «δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επιτύχουν μια καθοριστική επιτυχία στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών και των εξτρεμιστικών οργανώσεων» στο Αφγανιστάν και ότι αυτές οι οργανώσεις έχουν γίνει πολύ πιο ενεργές πρόσφατα.

«Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε το σύστημα ασφαλείας στη στρατηγική περιοχή του νότου, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού του βραχίονα», ανέφερε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Μόσχα οφείλει να συνεργαστεί με τους εταίρους της σε δύο περιφερειακές συμμαχίες ασφαλείας, σε μία από τις οποίες συμμετέχει η Κίνα.

Η Ρωσία, η οποία είχε υποστηρίξει την εισβολή των διεθνών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στο Αφγανιστών το 2001, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι οι απειλές για την ασφάλειά της αναμένεται να αυξηθούν μετά την επικείμενη αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν περί τα τέλη του 2014.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι διεθνείς δυνάμεις ελάχιστα έχουν πράξει για να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και αγνόησαν τις προτάσεις της Ρωσίας, αναφερόμενος στις εκκλήσεις της Μόσχας να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την εξάλειψη των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας, που χρησιμοποιούνται για να παρασκευάζεται ηρωίνη.

Για τον Πούτιν η Ρωσία, η οποία γεωγραφικά χωρίζεται από το Αφγανιστάν από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, πρέπει επίσης να ενισχύσει τους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορά της. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το πώς πρέπει να γίνει αυτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ