Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας στον Ομπάμα

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας στον Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χαι, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει προς τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα αναμένεται να τονίσει την υποστήριξή της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Νότια Κορέα.

«Η υποστήριξη προς Νότια Κορέα θα είναι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στις υποθέσεις που αφορούν την Ασία. Ο Ράσελ έκανε τη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μετακίνησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από τη θέση τους στην ανατολική ακτή της χώρας, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Οι πύραυλοι, τύπου Μουσουντάν, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ανέφεραν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS News, επικαλούμενα αναφορές αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Ράσελ αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Βόρειας Κορέας και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να εκλάβουμε τις εν λόγω αναφορές ως μια καλή είδηση».

Η συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Παρκ σηματοδοτεί τα 60 χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής υποστήριξης.

Ο Ομπάμα «θα επιβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ προς την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε ο Ράσελ στους δημοσιογράφους. «Οι αμερικανικές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύουν την αταλάντευτη υποστήριξή μας για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και των λοιπών συμμάχων μας», τόνισε.

Η Πάρκ δήλωσε στο CBS News –στην πρώτη της αμερικανική τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου- ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες ακόμη και αν προβεί σε μικρής κλίμακας επιθέσεις προς το Νότο. «Ναι, θα τους κάνουμε να πληρώσουν», δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν επίσης στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και τη Συρία, τις κλιματικές αλλαγές καθώς και την ενέργεια.

Ο Ομπάμα και η Παρκ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ