• Οι Γερμανοί για την "Ανάσταση" της Ίμβρου

  4:06 μμ, Δευτέρα 06 Μάι 2013 4:06 μμ, Δευτέρα 06 Μάι 2013

  Οι Γερμανοί για την "Ανάσταση" της Ίμβρου

  Για «ανάσταση ενός νησιού» κάνει λόγο η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung, Κριστιάνε Σλέτσερ, στο οδοιπορικό της, στο άλλοτε ελληνικό νησί της Ίμβρου, που ονομάζεται σήμερα, ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας, Γκεκτσεαντά.

  Η Γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει με αφορμή την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί, για τους εορτασμούς του Πάσχα, παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων, ότι «για πρώτη φορά ένας ορθόδοξος Πατριάρχης γιορτάζει το Πάσχα σε τουρκικό έδαφος».

  Το δημοσίευμα περιλαμβάνει τη μαρτυρία μίας Ελληνίδας κατοίκου που διατηρεί την ανωνυμία της. Όπως σημειώνεται, «Ντερέκοϊ λέγεται σήμερα ο τόπος γέννησής της. Οι Έλληνες ονόμαζαν Σχοινούδι το χωριό, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο στην Τουρκία, μέχρι την απόφαση της Άγκυρας να διώξει από το νησί όλους τους Έλληνες. Τώρα όμως θέλει η Άγκυρα την επιστροφή των κυνηγημένων μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να ξαναζωντανέψει το νησί, που ανήκε για τόσο καιρό στα φαντάσματα και στους νεκρούς. Προσφάτως επετράπη η αποκατάσταση του πρώτου ελληνικού σχολείου, το οποίο λέγεται ότι θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. ‘Αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ’» λέει η Ελληνίδα, η οποία πρόλαβε να πάει μόλις ένα χρόνο στο σχολείο του χωριού της, καθώς το 1964 η Τουρκία απαγόρευσε καθολικά τη διδασκαλία ελληνικών στο νησί.

  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά στην εκκλησία του πατριαρχείου στο Χρυσό Κέρας.

  Για τον 72χρονο Βαρθολομαίο ήταν όμως ‘μία επιθυμία που διατηρούσε επί μακρόν’ να τελέσει την ακολουθία στον τόπο γέννησής του: στους Αγίους Θεοδώρους, που ονομάζονται σήμερα Ζεϊτινλί, στην Ίμβρο.

  Περιγράφοντας την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί η εφημερίδα σημειώνει:

  «Οι Έλληνες που θέλουν πίσω τα σπίτια τους ή να στείλουν τα παιδιά τους στα καινούρια σχολεία, πρέπει να έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Πολλοί την είχαν χάσει αρνούμενοι να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό. Γι’ αυτό πολλές οικογένειες έγραψαν τα σπίτια τους στις κόρες. Η Άγκυρα θέλει τώρα να ξαναδώσει στους Έλληνες της Ίμβρου, της Κωνσταντινούπολης και στα παιδιά τους την τουρκική υπηκοότητα. Η Άγκυρα προσφέρει και την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για 10.000 ευρώ. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, Νίκος Μαθιουδάκης, λέει ότι ‘αυτά είναι σημαντικά βήματα. Τώρα δεν μπορεί να ξαναγυρίσει κανείς το ρολόι πίσω’».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα