28.000 θάνατοι στους δρόμους

28.000 θάνατοι στους δρόμους

 

Συνολικά 28.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2012 στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Από αυτούς,

κατά μέσο όρο, το 21% ήταν πεζοί, το 7% ποδηλάτες και το 18% μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες. Παράλληλα, σε τροχαία δυστυχήματα εντός αστικών περιοχών οφείλεται το 70% των θανάτων πεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια — η 6η Μαΐου — αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στην Παγκόσμια Εβδομάδα για την Οδική Ασφάλεια που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αφιερωμένη εφέτος στην «οδική ασφάλεια των πεζών».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για τις μεταφορές Σιμ Κάλας, εγκαινίασε σήμερα τη διάσκεψη «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια», την οποία θα ακολουθήσουν δημόσιες εκδηλώσεις για ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Για την Επιτροπή συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς, την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των πεζών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα δεν μειώθηκε όσο ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των θανατηφόρων ατυχημάτων σε αστικές περιοχές εμπλέκεται πεζός ή ποδηλάτης.

Στους κινδύνους για τους πεζούς και τους ποδηλάτες σε αστικές περιοχές συγκαταλέγονται η έλλειψη χωριστών λωρίδων, η υψηλή ταχύτητα των οχημάτων και η επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου. Η ευθύνη είναι επιμερισμένη, καθώς η οδική ασφάλεια είναι θέμα συνετής συμπεριφοράς και σεβασμού από όλους, πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή εκπονεί διάφορα μέτρα που αφορούν ειδικά την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών των οδών και την οδική ασφάλεια σε αστικές περιοχές. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται:

-Οι νέοι κανόνες που προτείνει η ΕΕ για το σχεδιασμό των θαλάμων φορτηγών, οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, βελτίωση του οπτικού πεδίου του οδηγού, σχήμα εκτροπής και ζώνη συρρίκνωσης στο εμπρόσθιο τμήμα του θαλάμου, που θα συμβάλλουν να σώζεται κάθε έτος η ζωή 300 έως 500 ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

-Η επικείμενη δέσμη για την αστική κινητικότητα, με διατάξεις για τον προγραμματισμό ασφαλών και βιώσιμων αστικών μεταφορών.

-Η πρωτοβουλία “CIVITAS”, με βάση την οποία δοκιμάζονται σε πόλεις καινοτόμα μέτρα για πιο βιώσιμη αστική κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών

-Εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών και των συστημάτων ασφάλειας εντός των οχημάτων, λόγου χάρη συστήματα ανίχνευσης πεζών/πέδησης έκτακτης ανάγκης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ