Μπαρνιέ:Η “στιγμή της αλήθειας” για τη Γαλλία

Μπαρνιέ:Η “στιγμή της αλήθειας” για τη Γαλλία

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε χθες ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στο Παρίσι για την επίτευξη της ανάταξης των δημοσιονομικών της Γαλλίας αποτελεί τη «στιγμή της αλήθειας» για τη χώρα, καλώντας την πολιτική της ηγεσία να επιδείξει «πολιτικό θάρρος» και να προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται πιθανότατα να δώσει στη Γαλλία δύο επιπλέον χρόνια, ως το 2015, προθεσμία να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της.

Όμως οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν στο Παρίσι ότι αναμένουν «ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ιδιαίτερα «στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα και στο άνοιγμα των αγορών».

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για τη Γαλλία, μια στιγμή της αλήθειας για τον τόπο, για το μέλλον της, για τους νέους», είπε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεις».

«Αν η Γαλλία λάβει δύο χρόνια επιπλέον, πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα δύο χρόνια για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», συνέχισε ο Γάλλος επίτροπος. «Αυτό θα απαιτήσει από τους γάλλους ηγέτες, από εκείνους οι οποίοι κυβερνούν και την αντιπολίτευση, πολιτικό θάρρος και συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος», είπε ο Μπαρνιέ, πρώην κυβερνητικός υπουργός του UMP.

«Εάν η Κομισιόν δώσει αυτά τα δύο χρόνια, πρέπει η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί σωστά, αυτό θα απαιτήσει θάρρος», επέμεινε.

Η παράταση που χορηγήθηκε στη Γαλλία όπως και στην Ισπανία στέλνει «ένα σαφές μήνυμα το οποίο υποστήριζα εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ. «Πρέπει να μειώσουμε ελλείμματα, πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές λιτότητας για να προασπίσουμε τη βιωσιμότητα (των προϋπολογισμών) και να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενεές. Αλλά η λιτότητα δεν πρέπει να σκοτώνει την ανάπτυξη».

Ο Μπαρνιέ χαιρέτισε το «σημαντικό αυτό μήνυμα πραγματισμού» και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει «κανένα φετιχισμό με την μείωση των ελλειμμάτων. Υποστηρίζουμε μια προσαρμογή διαφοροποιημένη, (τόσο) μεταξύ χωρών, (όσο και) μεταξύ της φύσης των περικοπών των δημοσίων δαπανών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ