50 νεκροί στη Συρία

50 νεκροί στη Συρία

 

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν χθες από τον συριακό στρατό σε σουνιτικό χωριό κοντά στην πόλη Μπάνιας της βορειοδυτικής Συρίας, η πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας είναι αλαουίτες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για “μεγάλης κλίμακας σφαγή”.

“Σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες πηγές μέσα στο χωριό, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και σε βομβαρδισμούς στο χωριό Μπάιντα”, που είναι σουνιτικό προπύργιο στη νότια περιφέρεια της πόλης Μπάνιας, δήλωσε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

“Ορισμένοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, πυροβολήθηκαν, δέχτηκαν θανατηφόρα πλήγματα με μαχαίρι ή κάηκαν”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και νοσοκομειακών πηγών.

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε “σφαγή μεγάλης κλίμακας” από τις καθεστωτικές δυνάμεις, επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες, ο στρατός κάνοντας χρήση μαχαιριών σκότωσε πολίτες.

“Ο Συνασπισμός καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν γρήγορα δράση για να σώσουν τους πολίτες της Μπάιντα, της Μπάνιας και άλλων χωριών στη Συρία”, δηλώνει η αντιπολίτευση κατηγορώντας το καθεστώς για “εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία”.

“Δεκάδες πολίτες στη Μπάιντα φέρονται ως αγνοούμενοι. Δεν γνωρίζουμε αν συνελήφθησαν, σκοτώθηκαν ή διέφυγαν”, διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν. “Πολλοί χωρικοί κατέφυγαν στις σουνιτικές συνοικίες νοτίως της Μπάνιας καθώς δεν μπορούν να καταφύγουν σε αλαουίτικες περιοχές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ