Δεν θέλουν πόλεμο με τη Συρία οι Αμερικανοί

Δεν θέλουν πόλεμο με τη Συρία οι Αμερικανοί

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θέλουν οι ΗΠΑ να επέμβουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ακόμη κι εάν οι τακτικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Αυτά έδειξε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη χθες, αποτέλεσμα το οποίο στέλνει σαφές μήνυμα στον Λευκό Οίκο καθώς επανεξετάζει τη στάση του έναντι της επιδεινούμενης κρίσης.

Μόλις ένα 10% εξ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, που διεξήχθη μέσω του Διαδικτύου, έκρινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση, ενώ το 61% τάχθηκε ρητά εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης.

Το ποσοστό που τάχθηκε υπέρ της επέμβασης αυξήθηκε στο 27% όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναμιχθούν σε περίπτωση που οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων. Αλλά το 44% απάντησε αρνητικά και σε αυτή την περίπτωση.

«Ιδιαίτερα με δεδομένο (το τι συμβαίνει) στο Αφγανιστάν και την 10η επέτειο (της εισβολής) στο Ιράκ,απλώς (οι πολίτες) δεν έχουν όρεξη για στρατιωτικές επεμβάσεις», σχολίασε η Τζούλια Κλαρκ, ερευνήτρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.

Η εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει πάνω από 1,2 εκατ. ανθρώπους σε πρόσφυγες αφότου εκδηλώθηκε το 2011 και μετατράπηκε σταδιακά σε εμφύλια σύρραξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφύγει να δώσει εντολή για μια απευθείας επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά πέρυσι είχε πει πως η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Άσαντ θα παραβίασε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα είπε την Τρίτη πως υπάρχουν στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα· αλλά πολλά παραμένουν άγνωστα, κάτι που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να πράξει περισσότερα από το να χορηγεί βοήθεια στους Σύρους αντάρτες.

Ο Ομπάμα δεν απέκλεισε την ανάληψη δράσης —στρατιωτικής ή άλλης— εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Ωστόσο, τόνισε επανειλημμένα ότι δεν θα αφεθεί να πιεστεί και να πάρει πρόωρα μια απόφαση σχετικά με μια βαθύτερη ανάμιξη στην διετή συριακή εμφύλια σύρραξη.

Πολλοί Αμερικανοί δεν ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη Συρία. Μόλις ένα 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα είπε ότι έχει ακούσει ή διαβάσει κάτι για τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Μόλις ένα 8% ανέφερε ότι έχει ακούσει ή διαβάσει πολύ για το θέμα, ενώ το 19% ανέφερε πως έχει ακούσει ή διαβάσει «αρκετά».

Η έρευνα, σε δείγμα 519 Αμερικανών 18 ετών και πάνω, διεξήχθη από την 26η Απριλίου ως την 1η Μαΐου. Έχει ποσοστό σφάλματος ±4,9%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ