ΗΠΑ: Θα χρησιμοποιήσουν χημικά;

ΗΠΑ: Θα χρησιμοποιήσουν χημικά;

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “συνεχίζουν να εξετάζουν” το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, αρνούμενος να διευκρινίσει αν η επιβεβαίωση της χρήσης αυτών των όπλων θα ανοίξει το δρόμο για στρατιωτική δράση.

“Συνεχίζουμε να εξετάζουμε το τι συμβαίνει, πότε και πού, με τους συμμάχους και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας”, τόνισε ο Χέιγκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Iάπωνα ομόλογό του, Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι το συριακό καθεστώς μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως οι πληροφορίες που διαθέτουν δεν είναι επαρκείς για να τους παρέχουν τη βεβαιότητα ότι η Δαμασκός πέρασε την “κόκκινη γραμμή” που έχει ορίσει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Σε ερώτηση για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι “περιμένουμε περισσότερα στοιχεία”

“Ο ρόλος και η ευθύνη μου είναι να παρουσιάσω στον πρόεδρο επιλογές στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Δεν θα συζητήσω αυτές τις επιλογές δημόσια”, επισήμανε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε την Παρασκευή πως αν επιβεβαιωθεί η χρήση αερίου σαρίν “όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”.

Ο Χέιγκελ συναντήθηκε χθες στο Πεντάγωνο με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις ειδικά για “την αποτελεσματικότητα της συριακής αντιπολίτευσης και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ηγέτες της στη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Και οι δύο επανέλαβαν το πόσο σημαντικό είναι να προωθηθεί μια πολιτική λύση στη Συρία και συζήτησαν την παροχή βοήθειας προς την συριακή αντιπολίτευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ