Οι εξαγγελίες του Ενρίκο Λέτα

Οι εξαγγελίες του Ενρίκο Λέτα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια «κρίση νομιμοποίησης», δήλωσε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, καλώντας να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει «βιώσιμη ανάπτυξη» και να παραμεριστούν οι πολιτικές λιτότητας, τασσόμενος εξάλλου υπέρ της αναστολής της ισχύος του φόρου ακινήτων για την πρώτη κατοικία.

Ακόμη, στις δηλώσεις του ενώπιον της ιταλικής βουλής, ο Λέτα εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ μιας πιο «ομοσπονδιακής» μορφής της ΕΕ. «Η νομισματική ένωση χωρίς την πολιτική και την τραπεζική ένωση είναι αδιανόητη, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε ο 47χρονος Λέτα.

Ο Λέτα πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες διότι «η κυβέρνηση του είναι απόλυτα φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης και η μόνη λύση είναι να σωθεί η Ευρώπη όλη μαζί, περιλαμβανομένης κάθε περιοχής του Βορρά και του Νότου».

Ο Λέτα έκανε λόγο περί αυξανόμενης απόγνωσης και θυμού που προκαλεί η οικονομική κρίση — «όπως αποδεικνύει και το τρομερό χθεσινό συμβάν», η επίθεση ενός ενόπλου έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Υποσχόμενος μέτρα υπέρ της ανάκαμψης της οικονομίας, ο κεντροαριστερός επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να «παγώσει» προσωρινά την καταβολή του φόρου ακινήτων για όσους διαθέτουν μόνον πρώτη κατοικία, που προβλεπόταν να καταβληθεί τον Ιούνιο. Στόχος του, είπε, είναι «να βρεθούν λύσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τις λιγότερο εύπορες οικογένειες».

Ακόμα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 21% σε 22% τον Ιούλιο, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Η κυβέρνηση Λέτα δεσμεύεται επίσης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει και την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο Λέτα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της Σεσίλ Κιέντζ, η οποία αναλαμβάνει υπουργός κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Η Κιέντζ, μια 44χρονη γιατρός, κατάγεται από το Κονγκό.

Αναφερόμενος στην «ανανέωση της πολιτικής», ο Λέτα, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, είπε ότι θα επιδιώξει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την επιστροφή στον σταυρό προτίμησης και την μετατροπή της γερουσίας σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης». Πρόκειται να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί λεπτομερώς τις σχετικές προτάσεις, είπε.

Ο Λέτα είπε ακόμα ότι όσοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν θα λαμβάνουν στο εξής μόνον τον μισθό του βουλευτή του ή γερουσιαστή και ουδεμία απολαβή για το υπουργικό τους αξίωμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και «δεύτερος τη τάξει» του Δημοκρατικού Κόμματος δεσμεύτηκε να βρει μια λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μια λύση στο πρόβλημα όσων παραιτήθηκαν από την δουλειά τους με εθελούσια έξοδο και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στο μεταξύ, καθώς και να εργαστεί για την μόνιμη πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

«Χρειάζεται αυτοκριτική. Η πολιτική ηγεσία έκανε πολλά λάθη κι απώλεσε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε με στόχο ένα νέο συμβόλαιο με το λαό», για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική, τόνισε ο Ενρίκο Λέτα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από της βουλή. Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί η αντίστοιχη διαδικασία στη γερουσία.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ