Υπουργός με off shore στην Ιταλία

Υπουργός με off shore στην Ιταλία

 

Στο στόχαστρο της μεγαλύτερης οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας βρίσκεται ο απερχόμενος υπουργός της χώρας Βιτόριο Γκρίλι καθώς κατηγορείται ότι έχει πέντε off shore τραπεζικούς λογαριασμούς, ένας από τους οποίους φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστεί μια ιδιοκτησία σε τιμή κατώτερη της αγοραίας.

Ο δικηγόρος του Γκρίλι έγραψε στην “Ιλ Σόλε 24 Όρε” κατηγορώντας από την πλευρά του την εφημερίδα ότι δημοσίευσε “συκοφαντικές κατασκευές” που προέρχονται από την πρώην σύζυγο του Γκρίλι, την Λίζα Λοβενστάιν, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη διαζυγίου με τον πρώην σύζυγό της.

Ο Γκρίλι πρόκειται να αποχωρήσει από το υπουργείο καθώς αναμένεται σύντομα ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με τον οποίο θα τερματισθεί το πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί ήδη οκτώ εβδομάδες. Όμως οι κατηγορίες φέρνουν σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο ο οποίος είχε προχωρήσει πρόσφατα σε καταστολή της φοροδιαφυγής.

Χθες Τρίτη, η “Ιλ Σόλε 24 Όρε” επικαλούνταν δήλωση της Λοβενστάιν ότι ο Γκρίλι χρησιμοποίησε μερικά χρήματα από έναν από τους off shore λογαριασμούς του για να αγοράσει το 2004 ένα πολυτελές διαμέρισμα σε αριστοκρατική συνοικία της Ρώμης. Είπε πως το ακίνητο κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα ανέφερε εξάλλου πως έχει ντοκουμέντα τα οποία δείχνουν ότι “σχεδόν οι μισές” από τις ύψους 642.000 ευρώ εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στην ιδιοκτησία μετά την αγορά, πληρώθηκαν με μετρητά και δεν καταβλήθηκαν φόροι προστιθέμενης αξίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γκρίλι διαβεβαιώνει πως όλοι οι off shore λογαριασμοί του έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του και επιμένει πως έχει πληρώσει κανονικά τιμολόγια για τις εργασίες ανακαίνισης.

“Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να έκανε η σύζυγός μου”, πρόσθεσε.

Από το γραφείο του Γκρίλι δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις του για τα έτη 2003-2005 που δείχνουν ότι ο Γκρίλι είχε πληρώσει όλους τους φόρους για την περιουσία που είχε σε off shore και ότι την μετέφερε όλη πίσω στην Ιταλία το 2004.

Η αγορά του ακινήτου από τον Γκρίλι είχε ήδη ελεγχθεί το Δεκέμβριο, όταν το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει πως ο υπουργός δήλωσε στο εθνικό κτηματολόγιο ότι πλήρωσε λίγο περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ γι’ αυτή, παρά το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την αγορά.

Στην Ιταλία, η δήλωση μιας τιμής κατώτερης της αγοραίας στις αρχές κατά την αγορά μιας ιδιοκτησίας είναι συνηθισμένος τρόπος φοροαποφυγής. Μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γκρίλι είχε αρνηθεί οποιοδήποτε λάθος και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον είχε υποστηρίξει.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ