Αυστραλία:Περίμεναν πλεόνασμα, ήρθε έλλειμμα

Αυστραλία:Περίμεναν πλεόνασμα, ήρθε έλλειμμα

 

Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που είχε υποσχεθεί η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του οικονομικού έτους έχει μετατραπεί σε έλλειμμα ύψους άνω των 7 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν επιχειρηματολόγησε ότι οι μικρότερες τιμές στα μεταλλεύματα, που αποτελούν άνω των μισών εξαγωγών της χώρας, σε συνδυασμό με την υψηλή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος «προκάλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα στα έσοδα του προϋπολογισμού».

Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να επιτευχθεί ένας ισοσκελισμός του προϋπολογισμού κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Ο Σουάν απέρριψε κάθε υπόθεση να εφαρμοσθούν περικοπές, μόνο και μόνον για να επιστρέψει ο προϋπολογισμός σε θετικό πρόσημο.

Μάλιστα, για μία φορά ακόμη στηλίτευσε την «ασυλλόγιστη λιτότητα», όπως την χαρακτήρισε, στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορείς να σταματάς την πορεία σου προς την ανάπτυξη».

Τον Αύγουστο του 2010 η Γκίλαρντ είχε διακηρύξει ότι «ο προϋπολογισμός επανακάμπτει στα πλεονάσματα  και χωρίς εάν και εφόσον αυτό θα συμβεί».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ αντέτεινε πως το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες αφαιρεί κάθε δυνατότητα να επαναφέρει τον προϋπολογισμό σε πλεόνασμα κατά το πρώτο έτος της κυβέρνησής του, εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση πως όλα τα στοιχήματα είναι χαμένα από χέρι έως ότου δούμε πως θα εξελιχθεί τελικά το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα», επεσήμανε για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο Άμποτ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ