Ψάχνουν λύση και… Πρόεδρο

Ψάχνουν λύση και… Πρόεδρο

 

Λύση προκειμένου να μπορέσει να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητά η Ιταλία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης από τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ότι πρόκειται να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του μόλις εκλεγεί ο διάδοχος του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να καθορίσουν μια στρατηγική για το άμεσο μέλλον.

Το κόμμα του κ. Μπερσάνι περνά τη δυσκολότερη φάση της εξαετούς ιστορίας του, με ορατό τον κίνδυνο διάλυσης, ενώ ακόμη και ο ανανεωτής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, που πίεζε μέχρι τώρα για να διαδεχθεί τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατάφερνε υπό τις παρούσες συνθήκες να ελέγξει την όλη κατάσταση.

Σήμερα το πρωί, Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο για να συζητήσουν  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και να του ζητήσουν πιθανώς να ασκήσει όλη την επιρροή του, ώστε να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε λευκό στη σημερινή πέμπτη κατά σειρά ψηφοφορία του κοινοβουλίου για τον νέο πρόεδρο, ενώ η μπερλουσκονική συντηρητική παράταξη δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής.

Το νέο σενάριο αφορά στη δυνατότητα επανεκλογής του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ιταλικής κεντροδεξιάς, «το Δημοκρατικό Κόμμα εργάζεται για την παραμονή του Ναπολιτάνο στο προεδρικό μέγαρο, σενάριο που θα μπορούσε άνετα να στηριχθεί και από την μπερλουσκονική παράταξη».

Θα πρέπει, ωστόσο,  να διαπιστωθεί πρώτα απ’ όλα αν ο 88χρονος ιταλός πρόεδρος, ο οποίος μέχρι τώρα είχε απορρίψει κάθε δυνατότητα να επανεκλεγεί για μια νέα επταετή θητεία, είναι διατεθειμένος να αλλάξει στάση και προθέσεις, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους θεσμούς της χώρας.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ